Настав Успенський піст (з 14 серпня по 27 серпня). Цим постом Церква закликає нас до наслідування Божої Матері, яка перед переселенням своїм на небо невпинно перебувала в посту і молитві.
Понеділок, середа, п'ятниця — сухоїдіння. Вівторок, четвер — гаряча їжа без олії. У суботу та неділю дозволяється їжа з олією. У день Преображення Господнього (19 серпня) дозволяється риба. Рибний день — в Успіння, якщо він припаде на середу або п'ятницю.
У цілому зауважимо, що пісні рецепти актуальні в нашому житті не тільки в періоди постів, але і для тих, хто прагне до ведення здорового способу життя. Адже такі страви в своїй основній масі не містять шкідливих інгредієнтів, їх можна рекомендувати і для дитячого харчування.
Овочевий суп з баклажанами
Інгредієнти:
- баклажан — 1 шт.;
-морква — 1 шт.;
-суцвіття брокколі — 4 шт.,
- цибуля ріпчаста — 1 шт.;
-помідори — 2 шт.;
-петрушка (зелень) — 1 пучок;
-зубчик часнику;
-томатна паста —1 ст . л.;
-макарони «зірочки» (але можна будь-які дрібні) — 2 ст. л.;
-лавровий лист — 1 шт.;
- чебрець, базилік, сіль, перець — за смаком.
Приготування
Цибулю дрібно порубати. Обсмажити.
Додати до неї дрібно порізаний помідор, сіль, перець і базилік, 1 ст. ложку томатної пасти, 1 зубчик часнику, порізаний пластинками, і тушкувати 10 хвилин на середньому вогні, помішуючи.
У каструлі закип'ятити 1,5—2 літра води і додати туди солі за смаком і стебла петрушки. Дати їм поваритися хвилин 10, потім вийняти.
Порізати баклажан і моркву пластами, а брокколі розрізати на сегменти поменше.
Обсмажену цибулю, овочі, лавровий лист, чебрець і макарони викласти в каструлю і варити, поки морква не звариться. Наприкінці додати рубаної петрушки.
Рибна запіканка
Інгредієнти:
-рибне філе — 400 г;
-олія — 150 г;
-картопля — 500 г;
-цибуля ріпчаста — 150 г;
-паста томатна — 60 г;
-рубана петрушка — 2 ст. л.;
-панірувальні сухарі, цукор, сіль і перець.
Приготування
Готуємо всі інгредієнти для запіканки.
Беремо картоплю невеликого розміру, очищаємо і нарізаємо невеликими тонкими скибочками.
Рибне філе обвалюємо в сухарях і обсмажуємо до появи золотистої скоринки в сильно розігрітій олії.
Ріпчасту цибулю нарізаємо на кільця і теж обсмажуємо на олії.
(Рибу можна в запіканку покласти і без попередньої термообробки)
Для заливки готуємо соус з томатної пасти, розведеної навпіл з водою. Довівши соус до кипіння, додаємо до нього зелень петрушки, сіль з цукром і спеції.
Складаємо запіканку у жаростійку форму. Спочатку змащуємо її олією. Перший шар запіканки — картопля, заливаємо її половиною томатного соусу.
Поверх викладаємо смажене філе риби разом із цибулею.
Третій шар запіканки — знову картопля. На неї виливаємо соус і присипаємо сухарями.
Готуємо запіканку в розігрітій духовці не менше години.
Готову страву прикрашаємо зеленню і подаємо на стіл.
Рибна запіканка хороша як самостійна страва, також до неї можна подати легкий овочевий салат.
Яблучний пиріг з йогуртом
По-літньому святково і смачно. До того ж такий пиріг можна готувати в будь-яку пору року і з будь-якого приводу.
Інгредієнти:
-1 склянка йогурту;
- 1,5 склянки цукру;
-1 пакетик ванільного цукру;
-2 яйця;
-3 яблука;
-1/2 склянки кокосової олії (можна брати вершкове масло);
-3 склянки борошна, розпушувач, мигдаль тертий.
Приготування
Змішати йогурт із цукром і ванільним цукром.
Додати яйця і кокосову олію.
Змішати борошно з розпушувачем і додати в приготовлену масу. Вимісити тісто.
Змастити форму для випічки олією і викласти тісто.
Яблука очистити, розрізати навпіл і видалити серцевину. Нарізати тонкими пластинками і викласти їх, утоплюючи в тісті, красивим візерунком. Зверху посипати тертим мигдалем і цукром (2 ст. ложки).
Випікати пиріг у розігрітій до 180 ° C духовці 30 хвилин.
Готовий пиріг прикрасити цукровою пудрою або бланшованими в сиропі часточками яблук.
_________________________________________________________________
Сезон заготовок
Персиковий мармелад
Інгредієнти:
на 2 кг персиків без кісточок — 1,4 кг цукру.
Приготування
Зі стиглих промитих персиків видалити кісточки, покласти їх в каструлю (або таз для варіння варення) і тушкувати до розм'якшення. Потім персики розім'яти (можна товкачем для картоплі), перемішати з цукром і при безперервному помішуванні варити до загустіння.
Готовий мармелад розлити в підготовлені банки.
Цукати з груш
Домашні цукати — натуральні цукерки з фруктів або ягід, без барвників і штучних добавок, набагато смачніші і корисніші за магазинні вироби. При правильному приготуванні цукати з груш виходять прозорими. Дуже просто готуються, але потрібно їм виділити деякий час на сушку.
Інгредієнти:
на 2 кг груш — 0,5 кг цукру.
Приготування
Груші нарізати на частини довільної товщини: маленькі груші можна не розрізати взагалі і робити цукати з цілих. Насіннєву коробочку і шкірку видаляємо за бажанням.
(Для цукатів використовуємо тверді груші однакової міри стиглості і одного сорту: менш тверді при варінні втратять форму, а м'які розваряться на кашу. При одночасному варінні цукатів з різних сортів груш вони вийдуть різного ступеня прозорості).
Часточки груш викласти в широкий емальований таз, засипати цукром і залишити на півгодини-годину, щоб пустили сік.
Після ємність з грушами поставити на маленький вогонь, довести до кипіння, зняти піну. Не перемішувати. Верхні груші можна трохи «притопити» ложкою, таз періодично струшувати. Дати покипіти протягом 2—3 хвилин, після чого вогонь вимкнути. Груші залишити в сиропі до повного охолодження.
Остиглі часточки груш акуратно дістаємо шумівкою з сиропу і викладаємо на сита електросушарки (на невеликій відстані одна від одної).
Сушити при температурі 70 ° С. Стопка з 5-ти сит сушиться близько 12 годин (це понад 2 кг груш), для більш рівномірного просушування сита необхідно періодично міняти місцями. Сироп, що залишився, використовуємо для відварювання наступної партії груш.
Також цукати можна сушити на відкритому повітрі (в тіні або на сонці) або при тих же 70 ° С в духовці (якщо в ній не передбачена вентиляція, дверцята потрібно відкрити).
Готові цукати зняти з сит, скласти в скляні банки, які щільно закриваються. А щоб вони не злипалися, пересипте їх цукровою пудрою. Зберігати в сухому місці при кімнатній температурі.
Маринований перець
Інгредієнти:
-солодкий перець — 3 кг.
Для маринаду:
-1 л води;
-250 мл оцту 9%;
-200 грамів цукру;
-1 ст. л. солі.
В кожну банку:
-кружечок цибулі;
-1/2 ч. л. зернят гірчиці;
-1 лавровий лист;
-1/2 ч. л.зернят духмяного перцю.
Приготування
Перець розріжте на 4 частини кожен, видаліть насіння.
Розкладіть по банках четвертинки перців, цибулю, зерна гірчиці, запашний перець і лавровий лист.
Перець укладайте щільно, щоб якомога більше помістилося в банку.
У невеликій каструлі доведіть до кипіння всі інгредієнти для маринаду, мішайте його до повного розчинення цукру.
Зніміть з вогню і розлийте гарячий маринад по банках з перцем. Закрутіть кришкою.
На дно великої каструлі покладіть кухонний рушник або спеціальну решітку для пастеризації. На рушник (або на решітку) поставте банки з перцем, так, щоб вони не торкалися одна одної. Залийте теплою водою до 3/4 висоти банок. Доведіть до кипіння воду, зменшіть вогонь, щоб вода спокійно побулькувала і пастеризуйте 5 хвилин з моменту закипання води.
Банки акуратно вийміть, витріть насухо і переверніть догори дном і залиште так до охолодження.
Маринований перець буде готовий через 1—2 тижні.
Зберігати в коморі.
Смачного!