Двоє шполян потрапили до лікарні, отруївшись дикорослими шампіньйонами

Отруєння грибами є одним з найбільш важким харчовим отруєнням людини. Як правило отруєння реєструються у весняно-осінній період. В 2024 році в Україні зареєстрували отруєння дикорослими грибами 15 людей, з них четверо - діти. Не виняток і Черкаська область.

На Шполянщині, в селі Матусів, 10 травня зареєстровано випадок отруєння двох людей дикорослими грибами, зібраними в на території одного з недіючих підприємств. Це вже 2-й випадок в області.

При епідеміологічному розслідуванні випадку встановлено, що потерпілі з'їли шампіньйони, приготовані з порушенням технології. Після своєчасно наданої медичної допомоги в КНП «Лікарня імені братів М.С. і О.С. Коломійченків» стан потерпілих задовільний.

Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість речовин, пояснюють фахівці.
Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-
кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею. Навіть якщо є впевненість у якості і безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати жінкам у період вагітності і грудного вигодовування, дітям та людям літнього віку.

Слід пам’ятати, що при збиранні грибів до кошика можуть потрапити і отруйні гриби, особливо небезпечна бліда поганка, яка часто маскується під вид їстівних грибів.

Отруїтися можна не тільки свіжими, а й консервованими дикорослими грибами, приготовленими з порушенням технології. Готувати дикорослі гриби слід протягом першої доби після збирання, варити - не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30хв. Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби. Тяжкість отруєння грибами обумовлюється тим, що вони містять отруйні сполуки, що вибірково діють на внутрішні органи і системи людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову, серцево-судинну системи, особливо печінку та нирки. 

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів: нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), марення, поява галюцинацій.

За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте «швидку» - загальний номер 103, до її прибуття промийте шлунок простою водою, дотримуйтеся постільного режиму, пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) - це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини, прийміть сорбенти.

Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти - це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити адекватне лікування.

Як не отруїтися грибами?

Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торгівельній мережі.

Не купуйте гриби на ринках, особливо стихійних, оскільки не відомо коли і де вони були зібрані. Завжди дотримуйтесь технологій приготування грибів.

Якщо ж полюбляєте дикорослі гриби, то щоб не наразити себе на небезпеку – збирайте лише добре знайомі вам гриби в лісових масивах, віддалених від джерел забруднення, і лише в сезон їх бурхливого росту.

Завідувач Шполянського відділення Звенигородського районного відділу ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб міністерства охорони здоров’я України» Марія Михайленко

Коментарі