З настанням осені розпочався й грибний сезон. Лікар із загальної гігієни відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Шполянського управління ГУ ДПСС в Черкаській області Марія Миихайленко нагадує важливі правила, які потрібно пам’ятати для профілактики отруєння грибами.
Особливе занепокоєння викликають факти виникнення випадків отруєння дикорослими грибами, придбаними на ринках області. Наявні випадки реалізації грибів і на ринку в м. Шпола та в місцях неузаконеної торгівлі у населених пунктах району.
Дехто з любителів грибів забуває, що гриби не є продуктами щоденного харчування та взагалі протипоказані для споживання дітьми, вагітними жінками та людьми з захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
Слід пам’ятати, що при збиранні грибів до кошика можуть потрапити і умовно їстівні та отруйні гриби. Особливо небезпечна бліда поганка, яка часто маскується під вигляд їстівних, навіть білих грибів. Смертельною вважається навіть мінімальна доза отрути. Тому обов’язково треба мити руки після дотику з грибами.
Отруєння можуть спричинити їстівні гриби, які, не змінюючи зовнішність, можуть стати небезпечними, особливо ті, які зібрані на узбіччях доріг, у скверах, лісосмугах, неподалік від доріг, ввібравши в себе токсичні речовини – солі важких металів, нітрати, залишки засобів захисту рослин, радіонукліди, тощо. Дуже небезпечними є гриби-мутанти – двійники їстівних грибів.
Отруєння грибами протікає тяжко. При перших його ознаках, які виникають частіше від пів години до кількох годин, рідше через кілька днів після споживання грибів – нудота, блювання, біль у животі, розлад кишково-шлункового тракту, посилене потовиділення, галюцинації – слід негайно звернутися до медичного закладу.
До прибуття медичного працівника потерпілому промити шлунок (випити до двох літрів води кімнатної температури з добавленням харчової соди з розрахунку 5 грамів на 1 літр води та шляхом натискання пальцем на корінь язика викликати блювоту), вжити одноразово 5 грамів активованого вугілля (20 таблеток). Варто очистити кишківник за допомогою клізми теплою водою з вмістом харчової соди (на 1 літр води 0,5 столової ложки соди).
У жодному разі не використовуйте для промивання розчин марганцівки. Забезпечити спокій.
Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є і у їстивних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.
Щоб уникнути небезпеки, збирайте гриби лише у завідомо екологічно чистих місцевостях із знавцями грибів; не збирайте гриби під час засухи, адже гриб втрачає вологу та інтенсивно накопичує токсини; зібрані гриби перед обробітком, уважно перевірте; не купуйте гриби на стихійних ринках чи у громадян на автошляхах. Дотримуйтесь технології приготування страв – не пізніше доби після збору грибів, почищені гриби відваріть не менше 3-х разів у підсоленій воді упродовж 30 хвилин.
Готові страви зберігайте в холодильнику не більше 24 годин. Особливо будьте обачливими при консервуванні, адже на ніжках грибів можуть бути збудники ботулізму, які гинуть лише при автоклавуванні. Кращим методом консервування грибів є сушіння та соління.