Менше молока: як працює ферма на Шполянщині в умовах відключень світла

Фото - Суспільне

Без генератора не можуть і дня, а надої молока стали меншими, розповіла завідувачка ферми на Шполянщині Тетяна Пилипенко, пише Суспільне.

На фермі вирощують понад 600 корів, а працювати з перебоями електропостачання — тяжко.

Аби оптимізувати роботу, господарство торік повністю перейшло на автоматичне обладнання. Вирощують корови породи симентал — такі ж розводять в Альпах.

Фото - Суспільне

Аби створити їм комфортні умови на Шполянщині, навіть підігрівають воду в поїлках, зазначив оператор механізованих ферм Олександр Панченко:

"Плюс п'ять, плюс сім – підтримуємо таку температуру, щоб вода не замерзала, щоб корови не простуджувалися і щоб у них був настрій. Бо з хорошим настроєм і хороше отелення, і хороша віддача молока".

Процес збору молока теж автоматизований. З апаратами працюють щодня – щоранку о шостій і щовечора о 17-ій. Вручну доїти декілька сотень корів неможливо, пояснив доглядач Віталій Бакун.

Фото - Суспільне

"В середньому десять корів дуже швидко дояться – десь хвилин сорок. Вручну було б дуже важко доїти, незручно і довго", – зазначив він.

Щодня ферма знеструмлена понад десять годин. Рятує лише генератор, розповіла завідувачка Тетяна Пилипенко. Придбали його декілька років тому, а тепер знадобився:

"О шостій годині ранку в нас вмикається світло, а в нас до цього час корівки мають бути подоєні та вичищені, тож ми працюємо на генераторі. А ввечері вимикають о 16:00, а вмикають о 21:00, якраз тоді, коли йде вичистка і доїння. Це наш порятунок, тому що коли немає генератора, то вимикається світло, нічого не працює, не можемо годувати корів і телят".

Фото - Суспільне

Випоює телят електронна "няня", яка самостійно готує та видає фіксовану порцію теплої суміші. Лише так видно апетит кожного маляти, зазначила зоотехнік Богдана Цибульська.

"У кожного теляти є свій номер, видно, скільки воно з’їло, і телятниця приходить, перевіряє все", – пояснила вона.

Фото - Суспільне

Та чи не найбільше потребують електрики, щоб працював холодильник. У контейнері, куди потрапляє молоко з усієї ферми, температура має бути стала: не більше п'яти градусів, зазначив оператор механізованих ферм Олександр Панченко:

"Коли є тонна молока, то вмикаємо холодильник. 700 кілограмів, тонна – і холодимо. Понад п'ять градусів не допускаємо, бо починає підвищуватися кислотність і скисає молоко".

Фото - Суспільне

Через перебої електропостачання, зазначила завідувачка ферми, корови почали давати менше молока:

"Це впливає на надої. Вони не їдять коли темно, а просто собі лежать, думають, що це в них «тихий час»".

Світло, додала вона, коровам потрібне постійно.