Молочні продукти подорожчають: які причини підвищення цін

З початку наступного року вартість молочної продукції може зрости на 2,5-5%. Значне скорочення поголів'я корів і підвищення цін на корм підігріватимуть ціни на сировину, повідомила «Економічній правді» віцепрезидентка Асоціації виробників молока Ганна Лавренюк.

– Прибутковість виробництва молока у жовтні 2020 року найнижча за останні 5 років. На це вплинули, зокрема, аномальні погодні умови: безсніжна зима, суха холодна весна і посуха в серпні, коли достигала кукурудза для худоби. Зараз господарства зазнають збитків від низьких врожаїв та нестачі кормів, які надто дорогі та недостатньої якості, – зазначає Ганна Лавренюк.

З її слів, господарствам не вдалося заготовити достатню кількість грубих кормів. Через це значна частина ферм буде змушена зменшувати поголів'я або взагалі виходити з бізнесу. Віцепрезидентка каже, що впродовж 2020-го галузь щомісяця втрачала від 1000 до 1500 корів. 

Погіршує ситуацію недостатня державна підтримка тваринництва.

– Обіцяного 2017 року 1 відсотка аграрного ВВП, а це 7-8 мільярдів гривень на розвиток аграрного комплексу щороку, жодного разу ми не отримали. Навпаки, уряд після 1-го читання проєкту бюджету на 2021-й скоротив фонд підтримки АПК із розрахованих 8,2 мільярдів до 4,5 мільярдів гривень, – каже Лавренюк.