Якщо раніше наші мами вживали селеру лише у вигляді зелені і як приправу, то тепер ми (принаймні дехто з нас) вживаємо її як найкорисніший, найпоживніший овоч. Недаремно ж іще французькі королі споживали селеру і в салатах, і в супах, і як самостійну страву чи гарнір. Скажімо, Людовік ХVІ любив смажену селеру чи пюре. І мав рацію, адже медики стверджують, що в селері маса корисних речовин — вітамінів, мінералів. У Стародавньому Римі селеру взагалі вважали божественою рослиною — вона повертала молодість, очищувала кров, рятувала від багатьох хвороб.
Селера — унікальний овоч ще й у тому сенсі, що з неї можна приготувати практично будь-яку страву, крім, мабуть, десертів. Особливо смачні салатики із селери. Настільки смачні, що навіть англійська королівська сім'я із задоволенням поїдає традиційний англійський салат, який подають на дуже важливих прийомах у королівській резиденції.
Селера — одна з найкращих пряних рослин. Розкішний аромат і специфічний смак їй надають ефірні олії. Крім цілого букету корисних речовин і мінералів, селера містить противиразковий вітамін U, який є не в кожному овочі чи фрукті. Унікальність селери ще й у тому, що в їжу йдуть і коріння, і листя, і стебла. Вони смачні і придатні в їжу в будь- якому вигляді: сирі — в салаті, відварені — в супах, тушковані чи смажені — в гарнірах чи других стравах. Із селерою багато страв набувають гостроти і вишуканості. З неї отримують чудові соуси і приправи. Галузочка селери, яку додали як прянощі в домашню консервацію чи заготовки, надасть їм особливого смаку та аромату.
Селера не тільки смачна, а й надзвичайно корисна: вона збуджує апетит, посилює виділення шлункового соку, зменшує накопичення газів у шлунку і кишечнику, запобігає гнилісним процесам у шлунково-кишковому тракті. Пожувавши листочок свіжої селери, ви позбавитеся поганого запаху з рота. Якщо ви включите цю рослину до свого щоденного раціону, то дуже швидко відчуєте, як підвищиться загальний тонус організму, збільшиться фізична і розумова працездатність. Селера благотворно впливає на нервову систему, тому її рекомендують при неврозах, астенії, порушенні сну. Відомо також, що речовини, котрі містяться в селері, зменшують від- кладення солей і сприяють очищенню організму від шлаків, тому селеру здавна використовували в народній медицині при подагрі, ревматизмі та артритах, захворюваннях сечового міхура, нирок і печінки.
Ця рослина також нормалізує обмін речовин, тому її рекомендують вживати при ожирінні, цукровому діабеті. Вважають, що особливо селера корисна для людей похилого віку.
Англійський салат
із селери
Відварене м'ясо курки, відварені шампіньйони, солоні огірки порізати шматочками. Селеру помити, почистити і нарізати тонкою соломкою. Усі продукти перемішати і заправити майонезом. Просто і надзвичайно смачно!
Пюре із селери
Селеру помити, почистити, порізати на великі шматки і варити годину в киплячій воді з лимонами (цитрусові порізати на 4 частини). Злити воду, лимони викинути, влити у каструлю сметану, посолити, додати тертий мускатний горіх до смаку і поставити селеру тушкуватися на повільному вогні у цьому соусі, аж доки вона не просякне ним. Збити готову селеру міксером — пюре готове.
Салат із квасолі з селерою
200 г квасолі, корінь селери, 100 г томат-пасти, 100 г олії, 2 цибулини, лавровий листок, сіль, цукор, оцет, зелень.
Замочену на ніч квасолю відва- рити, охолодити. Селеру відварити до напівготовності. Цибулю нарізати кільцями, спасерувати на олії, додати томат-пасту, сіль, цукор, лавровий листок, оцет і все це проварити, а потім дати охолонути. Селеру нарізати соломкою чи кубиками, вимішати з квасолею, залити готовим соусом. Перед подачею салат краще залишити в холодному місці, щоб настоявся.
Лариса БАЧИНСЬКА.
31 серпня 2015, 18:36