Найцікавіше про кавуни

  • • Завдяки солодкому смаку кавуни найчастіше вважаються фруктом. Вони і ростуть, як фрукти, утворюючись з квітів, запилених бджолами, і з ботанічної точки зору це фрукти, оскільки містять зерна. Але більшість садівників вважають їх овочами, оскільки кавуни вирощуються в саду разом із літніми овочами, такими як зелений горошок і кукурудза. Ті ж ботаніки пояснюють і те, що кавун — ягода. Насправді кавун відноситься до ботанічного сімейства Гарбузові, і його «брати» ті ж: огірки, гарбуз і диня.
  • • Для нас кавун — це тільки соковита його м'якоть. Але кірка кавуна теж їстівна і багата на корисні поживні речовини. У Китаї її часто обсмажують, тушкують, маринують. На Середньому Сході і в Китаї насіння кавуна сушать і обсмажують, вживають як легку закуску.
  • • Кавун складається на 92% з води, прекрасно освіжає в спекотний літній день. До того ж він містить такі солі, як кальцій, магній, натрій і калій, які підтримують рівень вологи в організмі і зменшують ймовірність зневоднення. Крім того, кавуни є прекрасним джерелом лікопену — антиоксиданту, який зменшує ризик виникнення кількох видів раку, включаючи рак легенів, передміхурової залози і шлунка. Це низькокалорійний продукт: у 100 г кавуна міститься всього 30 калорій і 6,2 г цукру. Він майже не містить жирів і білків — в 100 г кавуна всього 7,55 г вуглеводів.
  • • Згідно з Книгою Рекордів Гіннеса, найважчий кавун важить 159 кг і був вирощений Крісом Кентом (Chris Kent) з США в 2013 році.

Рецепти

Салат з кавуна, м'яти і фети

Інгредієнти:

кавун — 1/3 шт.;

сир «Фета» — 300 г;

лимон — 1 шт.;

м'ята — 1 пучок;

насіння (будь-яке за смаком) — 20 г;

оливкова олія — ​​за смаком

сіль, перець — за смаком.

Приготування:

Кавун очистити від шкірки і нарізати кубиками. Сир нарізати кубиками. М'яту дрібно нарубати. Всі інгредієнти викласти в миску, додати насіння і перемішати.Заправити олією і лимонним соком. Посолити і поперчити.

 

Молочно-кавуновий шейк

Інгредієнти:

кавун — 0, 5 шт.;

молоко — 1 скл.;

морозиво (вершкове або ванільне) — 100 г;

мед — 2 ст. л.

Приготування:

Вийняти кісточки з кавуна, нарізати кубиками. У блендер помістити морозиво, молоко і кавун. Додати мед і розлити по порціях.

 

Жартома

 — За що ти літо любиш?

— За те, що можна ходити босоніж, гуляти всю ніч, а потім, коли сходить сонце, жмуритися від його промінців... Можна сидіти вночі на даху і довго милуватися зірками…Можна досхочу ласувати морозивом і купатися у ставку.  Влітку все можна. А ти за що?

— За те, що ковдру в підковдрник не треба заправляти…