ПРОДУКТИ, ЯКІ ПІДВИЩУЮТЬ ІМУНІТЕТ ВЗИМКУ

У звичайних продуктах харчування, які ми повсякденно використовуємо у своєму меню, є справжні скарбнички з вітамінами і корисними мікроелементами, які просто необхідні нашому організму в холодну суво­ру зиму.
Гарбуз
Дуже багатий вітамінами (А, В, С, Е, Р), у тому числі містить вітамін Т, що благотворно впливає на обмінні процеси, а ще в гарбузі бага­то заліза. Такий повний набір мікроелементів та вітамінів забезпечує організму потужний заряд бадьорості.
Редька
Це справжній зимовий продукт. Редька ко­рисна завдяки високому вмісту вітамінів А, В і С. Крім того, редька — натуральний пробіотик і цілющий засіб від кашлю (достатньо змішати її з медом і вживати по чайній ложці соку кожні кілька годин).
Зимові ягоди
У першу чергу це калина, брусниця і журав­лина. Всі ці ягоди надзвичайно багаті на вітамін С, містять багато каротину і мінеральних солей, пектину, глікозидів. Вживати їх можна в сирому вигляді, або ж робити сік, морс, кисіль.
Квашена капуста
Квашена капуста — джерело вітаміну С, який, як відомо, дуже сильно впливає на імунітет. До того ж у ній чимало корисних мікроелементів: калію, кальцію, фтору, магнію, заліза, йоду, цин­ку. Під час бродіння у квашеній капусті утворю­ються природні пробіотики, тож за корисністю дієтологи прирівнюють її до кефіру.
Сухофрукти і горіхи
Незважаючи на невеликий обсяг, горіхи і сушені фрукти дуже калорійні і здатні задоволь­нити значну потребу організму в енергії — не дарма їх використовують в екстремальних умо­вах для швидкого відновлення сил.
Чорнослив, родзинки, курага та горіхи корисні не тільки для імунітету, але і для серця. А з су­шених яблук і груш вийде чудовий компот-узвар, багатий на вітаміни.
Морепродукти
Регулярне вживання риби і морепродуктів збагатить ваш організм фтором і йодом. Це до­поможе не тільки підвищити імунітет, але й по­збутися сонливості і швидкої стомлюваності, поліпшити працездатність.
Цитрусові
Мандарини, апельсини, лимони і грейпфрути — всім відомі зимові «вітамінки». Великий вміст природних фітонцидів, калію, вітамінів А, В і С, а також антиоксидантів робить їх обов'язковою частиною зимового раціону.