Багатьом городникам-любителям Шполянщини відоме ім’я жителя міста Василя Остапенка, до якого часто звертаються за порадами у вирощуванні саджанців плодових культур, зокрема, різних сортів винограду. Василь Вікторович закінчив в 1975 році Уманський сільськогосподарський інститут за спеціальністю «Агрономія». Після служби в армії влаштувався на роботу у колгосп ім. Жданова, 15 років завідував першою дільницею. Сьогодні ж працює фітосанітарним інспектором у Шполянському районі. Вирощувати плодові культури для нього є як фаховою справою, так і хобі. З вибором професії не вагався, адже батьки — обоє агрономи, до цієї справи зацікавлення зародилося змалечку. Про це йшлося у розмові кореспондента газети «Шполяночка+» з Василем Остапенком.
— Постійно слідкую за науковими аграрними новинами , — ділиться своїм захопленням Василь Вікторович. — З’являються нові ефективні препарати у боротьбі з хворобами і шкідниками, треба вивчати регламент застосування. Багато інформації тепер можна віднайти за допомогою всесвітньої мережі Інтернет.
— Скільки сортів винограду ви вирощуєте на даний час?
— Вирощую лише сорок, а їх взагалі тисяч зо п’ять нараховується. Колись купили з дружиною у Маньківці перших 16 кущів на 150 грн., відтоді й розводимо виноградники. Виписую нові сорти з журналу «Дім.Сад.Город.», куштую виногради у друзів та купую ті, котрі до смаку приходяться, виникає спокуса придбати і виростити самому.
— Які найулюбленіші Ваші сорти?
— Найбільше подобається сорт «Аркадія» — грони такі, що й підняти важко. Це ранній сорт, достигає 100%-во. Лоза визріває добре. Також непоганим є такий сорт як «Лора», але він потребує опилювача. Якраз «Аркадія» і є опилювачем для нього, тому вони ростуть у мене поряд. Взагалі, кожен сорт для мене цікавий і особливий.
— У Вас у дворі ростуть не лише виноград, а й яблуні, малина...
— Так, з дружиною встигаємо виростити ще й 10 соток малини, зміцнюємо здоров’я, як кажуть, адже ця робота корисна для спини. Яблука у нас пізніх сортів, вони потребують рясного поливу. Праця не легка, але ми втяглися. Дві доньки живуть у Черкасах, тому всьому даємо раду удвох з дружиною. До того ж утримуємо два вулики, коли качаємо мед, отримуємо задоволення для душі. Часто повторюємо таку поговірку: життя б’є ключем і треба вміти ним насолоджуватися. Не треба гнівити Бога і дякувати за те, що він дає.
— Порадьте, які заходи потрібно застосувати, щоб зібрати гарний урожай винограду?
— Біля винограду роботи вистачає. Від ранньої весни до пізньої осені. Коли вже ягода сформована, я не обприскую отрутохімікатами. Використовую натомість витяжку попелу: 3 кг попелу + відро теплої води настоюю, перемішую, проціджую і беру витяжку. 1 л. витяжки на відро чистої води і обприскую листя. Попіл містить дуже багато поживних мікроелементів, створює лужну реакцію середовища на листку, при якій не проростають грибки. Є ще такі нехороші хвороби як мілдь, яка прогресує в першій частині літа, і оїдіум — у другій. Витяжка з попелу попереджає ці неприємні хвороби.
Ще хочу розповісти про те, як потурбуватися про якість грона. На кожному пагоні природа створює 2 грона. Я за те, щоб одне без жалю зрізати, бо інакше послаблюється цукронакопичення. Такими, можна сказати, є канони виноградарства — одне гроно на пагоні, а пагони мають бути за 20 см одне від одного. Видалити потрібно гірше гроно. Також потрібно правильно видаляти пасинки. Колись я в перші роки залишав лише старі листки і виноград не набирав потрібної кількості цукру, поки не дізнався, що один старий листок щохвилини переробляє 1 мл вуглекислого газу з повітря, а молодий — 5 мл. Виділений кисень іде у грона і включається в процес цукроутворення. То тепер я лишаю на пасинках 1-2 молодих листки.
Розмовляла Наталія ДАВИДЕНКО