В неділю святкуємо Христове Воскресіння. Для християн — це найрадісніше й найурочистіше свято, бо воно дає надію, що через віру в воскреслого Ісуса Христа і ми воскреснемо і одержимо вічне життя.
Це — одне із найдавніших і найсвітліших християнських свят. Пасхальне свято — радість всім: і дітям, і дорослим, і живим, і навіть мертвим. Бо коли Христос воскрес, то цим Він переміг смерть та диявола, і тепер ми впевнені, що всі люди силою Його Воскресіння воскреснуть.
Воскресіння Христове стверджує нас у вірі, що життя людське не обривається, як нитка, що воно сповнене глибокого змісту і значення.
Радість свята в серцях леліймо, щиро братаймось і прощаймо усім заради Воскресіння, сповіщаймо про Великдень, вітаймось словами: «Христос воскрес!», «Воістину воскрес!».
Що покласти у великодній кошик?
Згідно з християнською традицією миряни напередодні посвячують великодні кошики. Але дуже часто люди не знають що потрібно покласти у кошик. А багато з того, що ми звикли святити, до церкви нести не можна. Кожен продукт у великодньому кошику має символічне значення та нагадує про нерозривний зв’язок Творця зі своїм творінням.
Великодній кошик можна прикрасити зеленню, яка є символом вічного життя та безсмертя. Традиційно, кошик накривають вишитим рушником, який символізує життя і вічність. Інколи у кошик ставлять свічку, яка повинна нагадувати нам про Ісуса, який є Світлом для світу.
Що потрібно покласти в кошик та освячувати на Великдень:
1. Паска — символ Воскресіння та Небесного Царства. Це хліб вічного життя, символ Агнця Божого, який був розп’ятий за наші гріхи на хресті. Як пише апостол Павло, що наша Пасха — це Христос, який був принесений у жертву (1 Кор. 5,7).
2. Сир і масло. Молочні страви, а особливо молоко є первотвором, продуктом, який не створений людиною, а подарований людям природою. Так, як мама годує свою дитину, так сир та масло є символами ніжності та жертовності Бога. Ми повинні прагнути до Божої благодаті, як немовля прагне мамаминого молока.
3. Яйця, писанки і крашанки. Яйце — це один із символів Великодня, який символізує нове життя і відродження.
4. Шинка або ковбаса. Освячення м’ясних став сягає коренями ще до старозавітної Пасхи: на це свято споживали жертовне ягня. Ягня — це прообраз Ісуса Христа, який своєю жертвою відкупив наші гріхи та врятував від влади смерті. Євангеліст Іван називає Ісуса Христа Агнцем Божим, який бере на себе гріхи світу.
5. Хрін — це міцне коріння, це те коріння, яке може дати людині віра у Воскесіння Господа Ісуса Христа.
6. Сіль — символ повноти та достатку. У Біблії сіль символізує спосіб зв’язку між Богом і його народом. Під час нагірної проповіді Ісус називає учнів «сіллю Землі». Сіль — це той продукт, який навіть у малій кількості додає смаку іншим продуктам.
Чого не можна освячувати на Великдень
1. Спиртні напої. Священнослужителі застерігають, що алкогольні напої класти в кошик в жодному разі не можна. Ці напої не освячуються, оскільки не згадуються під час молитви у переліку продуктів, які приносимо Богові на освячення.
2. Ніж — побутують думки, що освячені продукти потрібно розрізати посвяченим ножем. Це вигадка і забобони.
РЕЦЕПТИ
ДО ВЕЛИКОДНЬОГО СТОЛУ
СИРНА ПАСКА
Протріть крізь сито один кілограм сиру. 100 г вершкового масла розітріть з 150 г цукру або цукрової пудри. Змішайте сир і солодке масло, додайте 120 г густої сметани, ретельно перемішайте і залиште в прохолодному місці на 1 год. Потім додайте горіхи, сухофрукти, цукати і прянощі за власним смаком, ретельно вимішайте і викладіть масу в форму.
Накрийте її кришечкою, поставте зверху вантаж і помістіть її в холодильник на 12 год.
Трохи складніше приготувати паску варену. Зате така паска виходить набагато смачнішою, щільною і краще тримає форму.
Протріть крізь сито 600 г сиру, змішайте з 400 мл жирних вершків, додайте 50 г вершкового масла, два сирих яйця, ½ склянки промитих і просушених родзинок і ½ склянки цукру. Все ретельно перемішайте, викладіть в каструлю з товстим дном і, безперервно розмішуючи, доведіть майже до кипіння. Не давайте суміші закипіти, інакше ваша паска вийде з грудками! Зніміть каструлю з сирною масою з плити, помістіть її в дуже холодну воду і, продовжуючи постійно помішувати, охолодіть сирну суміш. Готову суміш пе-рекладіть у форму, встановіть гніт і залиште в прохолодному місці на 12 год.
БУЖЕНИНА
Знадобиться: 1—1,5 кг свинячого ошийка, 300 г сала, 1 головка часнику, 1 невелика морква, чорний мелений перець, сіль.
Готувати буженину в рукаві. Нарізати моркву і часник брусочками, в м’ясі гострим тонким ножем зробити надрізи, нашпигувати, чергуючи часник і моркву, по всій поверхні шматка, потім натерти перцем і сіллю. Сало нарізати шматочками близько 2 мм завтовшки, взяти пакет для запікання, покласти м’ясо, зверху викласти сало, обхопити долонею пакет зовні, перевернути його, викласти салом інший бік м’яса. Запікати буженину в рукаві потрібно в розігрітій до 160 градусів духовці протягом 3 годин, перед подачею зняти з м’яса все сало.
САЛАТ ВЕЛИКОДНІЙ
Щоб приготувати салат великодній, вам знадобиться 200 г копченого курячого філе, 100—150 г болгарського перцю, ананаси консервовані — 1 банка, 100 грамів горіхів, свіжий огірок –— 50 г, 2 варені яйця, кріп-петрушка.
Яйця, філе і перець нарізати соломкою, ананас нарізати у вигляді кубиків, горіхи подрібнити за допомогою блендера або кавомолки і трохи приварити в окропі. Всі інгредієнти перемішати з майонезом і викласти на блюдо овальної форми, яке нагадувало б яйце.
Верхівку салату прикрашаємо тертим білком, потім шаром майонезу і тертим жовтком. Подрібнені горіхи, що залишилися, викладаємо по контуру. Прикрашаємо салат зеленню. А з ягід журавлини акуратно викладаємо напис ХВ, можна також зобразити на салаті хрест з допомогою огірка, перцю чи тих же журавлинних ягід. Салат готовий. Насолоджуйтеся!