
У місті Шпола та селі Матусів минулого та цього року зафіксовані випадки отруєння дикорослими грибами. Завідувачка Шполянського відділення Звенигородського районного відділу ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Марія Михайленко пояснює, чому навіть звичні на вигляд гриби можуть бути небезпечними.
«У місті Шпола у 2024 році було зареєстровано випадок отруєння грибами, зібраними на присадибній ділянці. А вже у травні цього року у селі Матусів постраждали одразу двоє людей. Вони з'їли шампіньйони, приготовлені з порушенням технології. Завдяки своєчасно наданій медичній допомозі стан потерпілих швидко нормалізувався», - пояснює вона.
За словами фахівчині, гриби - доволі специфічний продукт, який містить багато речовин.
«Клітковина хітин, що входить до їх складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті. Тому гриби вважають «важкою» їжею. Навіть якщо ви впевнені у їхній якості, не рекомендується вживати гриби жінкам у період вагітності та грудного вигодовування, дітям і людям літнього віку», - пояснює лікарка.
Марія Іванівна наголошує, що під час збору в кошик можуть потрапити й отруйні гриби. Особливо небезпечна бліда поганка, яка маскується під їстівні види.
«Гриби поглинають токсини з ґрунту: важкі метали, пестициди, радіонукліди, нітрати. Найбільш ризиковані гриби, зібрані поблизу доріг, у скверах чи садах. Також небезпечні мутанти-двійники їстівних грибів, що через певні умови стали отруйними», - пояснює вона.
Отруїтися можна не лише свіжими, а й консервованими грибами, якщо їх готували з порушенням технології.
«Свіжі дикорослі гриби потрібно готувати протягом першої доби після збору. Варіть їх не менше трьох разів у свіжій підсоленій воді по 30 хвилин. Зберігати страви можна лише в холодильнику, в емальованому посуді, не більше доби», - радить Марія Іванівна.
Фахівчиня застерігає:
«Тяжкість отруєння грибами зумовлена тим, що вони містять сполуки, які вибірково діють на внутрішні органи - вражають шлунково-кишковий тракт, центральну нервову та серцево-судинну системи, особливо печінку й нирки».
Ознаки отруєння можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом кількох днів.
«Це можуть бути нудота, блювання, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури, зниження пульсу, задуха, судоми, холодні руки та ноги, марення, галюцинації», - перераховує фахівчиня.
У таких випадках, потрібно негайно викликати «швидку».
«До приїзду медиків промийте шлунок простою водою, дотримуйтеся постільного режиму, пийте багато рідини - воду, підсолену воду чи прохолодний чай. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс і вивести токсини. Також прийміть сорбенти» - радить Марія Михайленко.
Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу, молочні чи кисломолочні продукти, адже це прискорює всмоктування токсинів у організм. Не можна займатися самолікуванням - це небезпечно для життя.
Також фахівчиня радить зберегти залишки грибів або грибних страв - їхнє лабораторне дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння і призначити правильне лікування.
Наприкінці завідувачка наголошує:
«Найкраще взагалі відмовитися від споживання дикорослих грибів. Їх можна замінити штучно вирощеними грибами, які проходять контроль і продаються в торгівельній мережі. Не купуйте гриби на стихійних ринках, адже невідомо, де і коли їх було зібрано».
І додає слушну пораду для тих, хто все ж любить «тихе полювання»:
«Якщо вже полюбляєте дикорослі гриби, щоб не наразити себе на небезпеку, беріть лише добре знайомі вам види - у лісових масивах, віддалених від джерел забруднення, і лише в сезон їхнього активного росту».