Ціни на картоплю знижуються, на моркву – ростуть

Ціни на картоплю знижуються, у тому числі й через аварійні відключення енергії, що впливає на якість та лежкість продукції. Морква дорожчає через обмежені запаси овоча. Про це повідомляють експерти «АПК-Інформ: овочі та фрукти».

Зазначають, що зміни цінових тенденцій на цьому тижні були зафіксовані у сегменті картоплі, яка вкотре дешевшала під тиском збільшення пропозиції продукції на ринку. 

«Фермери все частіше відмовлялися від планів довгострокового зберігання картоплі й намагалися якнайшвидше реалізувати максимальні обсяги наявної продукції. На додачу, картопля в українських сховищах швидко втрачає якісні показники, чому сприяють й аварійні вимкнення електроенергії», – зазначають дослідники. 

Вони зауважують, що у той самий час, у сегменті моркви цього тижня встановилися протилежні цінові тенденції. 

«Виробники почали підвищувати цінники на коренеплоди посилаючись на обмежені запаси саме якісної продукції у сховищах. Представники гуртових компаній та роздрібних мереж продовжували активні закупівлі моркви, що тільки додавало підтримки зростання цін у даному сегменті ринку», – пояснюють експерти. 

За прогнозами аналітиків проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти», ціни на основні овочі борщового набору та картоплю більш за все будуть тільки підвищуватись.

Винятками у наступні тижні можуть стати картопля та капуста середньої та низької якості, залишки яких фермери будуть намагатись розпродати якомога  швидше. За оцінками експертів, перебої з постачанням електроенергії в усіх без винятку регіонах України будуть призводити до подальшого стрімкого псування плодоовочевої продукції у сховищах. Саме така продукція буде потрапляти на ринок за більш привабливими для споживачів цінами й протягом наступних декількох тижнів.