Спеціалістами Звенигородського районного відділу ДУ «Черкаський обласний ЦКПХ МОЗ України» проводяться навчання з метою популяризації здорового харчування із дошкільнятами, так, цього тижня відбулася зустріч із дітками закладу дошкільної освіти міста Звенигородки.
В ігровій формі фахівці розповіли малечі про «Тарілку здорового харчування». На ній розміщено п’ять секторів, кожен з яких представляє найкорисніші харчові продукти, які мають бути у раціоні щодня:
Перший сегмент – овочі. Необхідно споживати як мінімум 300г овочів або 4-5 порцій. Порція приблизно дорівнює 75 г, як невеликий огірок чи помідор. Також в цьому сегменті є бобові – рекомендовано споживати бобові щодня по одній порції. Це приблизно 75 г сухих бобів.
Другий сегмент – фрукти та ягоди. Протягом дня оптимально споживати дві порції фруктів та ягід приблизно по 150 г.
Третій сегмент – молочна та кисломолочна продукція. Щодня необхідно вживати 2,5-3 порції молочних та кисломолочних виробів.
Четвертий сегмент – цільнозернові продукти (різноманітні крупи у кількості 70-90 г на день). Також у цьому сегменті опинилися горіхи та насіння – по 2 столові ложки на день.
П’ятий сегмент – риба, м’ясо та яйця (1-2 яйця на день), рибні страви (2-3 рази на тиждень). В інші дні рекомендовано вживати біле м’ясо, а червоне м’ясо – обмежити.
Під час бесіди працівники обговорювали із дітьми питання шкідливості вживання фастфуду, сосисок, ковбас, булочок тощо.
Звичка до здорового харчування повинна бути сформована з дитинства, і важливо, щоб батьки привчали дітей до корисної їжі вдома на власному прикладі.
За інформацією ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України»