Як приготувати солоні помідори з гірчицею, замочені в діжці
Як не дивно, але існує дуже багато поціновувачів справжньої діжкової консервації, яка більш корисніша, ніж маринування.
Приготовлені та не зовсім достиглі помідори зложити в діжку, відро чи каструлю, перекладаючи свіжим листям чорної смородини. На дно також потрібно покласти листочки смородини.
Приготувати розсіл та додати в нього цукор, сіль, лаврове листя, перемелений червоний та чорний перець. Все перекип’ятити та остудити. Потім додати суху гірчицю.
Все перемішати та дати відстоятись. Коли розсіл стане прозорим та ледве жовтуватим, залити ним помідори. Зверху, як звичайно, потрібно покласти суконну ганчірку та гніт.
На відро води: 2 склянки цукру, 12— 15 листочків лаврового листя,100 грамів сухої гірчиці, перець гіркий та духмяний — по 1 чайній ложці, листя червоної смородини.
Консервовані помідори у власному соку
Звичайне маринування помідорів та засолення цих смачних плодів може дещо набриднути. Або на огороді багато переспілих плодів, а переробити їх потрібно. Ось тут можна й приготувати консервовані помідори у власному соку. А взимку не тільки плоди можна вживати, а й пити смачний сік з помідорів.
На 10 кг помідорів потрібно: 20 г гірчиці та 300 г солі. Але половина солі та гірчиці використовується при укла- данні помідорів в банки, а друга половина добавляється в томатну масу.
На дно діжки кладуться два шари чорної смородини,а потім один шар помідорів, які злегка пересипають сіллю та гірчицею.
Таким чином пошарово наповнюється вся тара повністю. Кожен шар томатів, накривається 2 шарами з листя чорної смородини. Потім все заливається томатною масою, яка вийшла з перемелених на м’ясорубку помідорів.
Зберігати в приміщенні з температурою не вище 5°С!