В Україні тепличні підприємства скорочують виробництво або закриваються

Рекордне зростання цін на газ в Україні відчутно вдарило по тепличному бізнесу і призвело до подорожчання овочів. Вітчизняні тепличні підприємства або скорочують виробництво, або взагалі закриваються.

Як повідомляє УНІАН, у поточному році через рекордне подорожчання газу, який використовується тепличниками для обігріву виробничих площ, свіжі огірки, помідори та інші овочі можуть стати недоступними.

«Криза на ринку вибухнула через те, що в Україні, як і в більшості інших країн світу, значно подорожчав газ. Для порівняння: у грудні 2020 року ціна 1 тис. кубометрів газу для українського бізнесу становила близько 7 тис. грн, а зараз близько 36 тис. грн. Це стало болючим ударом по багатьох секторах національної економіки», – зазначається у повідомленні.

Федерація роботодавців України відзначає, що через зростання ціни на газ найсильніше страждають енергоємні галузі, які мають найбільшу частку енергоресурсів у собівартості продукції. Це насамперед хімічна, скляна, керамічна галузі та сфера переробки аграрної продукції.

Найсильніше від високих цін на блакитне паливо постраждав тепличний бізнес. Більшість вітчизняних тепличних господарств використовує газ не лише як джерело тепла, а й у генерації електроенергії.

Зауважується, що якщо уряд якнайшвидше не проведе ефективних заходів, дана ситуація може призвести до банкрутства та масового закриття тепличних підприємств, на яких працюють тисячі людей.

Як зазначають в Українському союзі промисловців і підприємців (УСПП), через зростання вартості не лише на газ, а й на електрику та тверде паливо вже закрилися деякі з тепличних підприємств, зокрема, розташований під Києвом один із найбільших у Європі комбінат.

«Зростання цін на газ зачіпає не лише Україну. Вже зараз у країнах ЄС та Великій Британії скорочуються обсяги вирощування тепличних овочів у найменш теплих регіонах. Відповідно, одним із варіантів вирішення проблеми може стати розвиток експорту тепличних овочів до країн, де рівень доходів населення вищий, а споживання не так сильно залежить від рівня цін», – розповіли експерти.

Також в Українському союзі промисловців та підприємців додали, що з огляду на нинішню кон’юнктуру ціни на українські тепличні продукти можуть підскочити як мінімум на 40%.

«Однак це зробило б їх неконкурентоспроможними, споживач не купуватиме, наприклад, зелень за ціною 50-60 грн, коли поруч на прилавку італійська за 35 грн», – наголошують в УСПП.