
Попри рекордні врожаї пшениці в Україні, вартість хліба, за словами генерального директора Української аграрної конфедерації Павла Коваля, продовжуватиме зростати. Експерт наголошує, що нині в структурі собівартості хлібобулочних виробів сировина займає меншу частку, ніж у минулі роки, пише Аgroweek.
Якщо раніше основний вплив на ціну мали борошно та олія, то зараз на перший план виходять інші складові.
"Станом на сьогодні в структурі собівартості одного кілограма хлібобулочних виробів сировина складає значно меншу частку порівняно з минулими роками, коли традиційно ми пов’язували здорожчання хліба саме із сировиною, з борошном, з олією тощо", — зазначив Коваль.
Сьогодні найбільший вплив на собівартість хліба мають логістика, витрати на пальне, енергоносії, електроенергія та заробітна плата працівників. Особливо актуальним стало питання зарплат у зв’язку з дефіцитом кадрів на ринку праці, що змушує виробників підвищувати рівень оплати праці та створює додаткову конкуренцію серед роботодавців.
Павло Коваль акцентує, що за останній рік ціни на хліб та хлібобулочні вироби в Україні зросли приблизно на 22–23%. Це означає, що кожного місяця спостерігалося середнє підвищення вартості на 1,5%. При цьому виробники хліба працюють практично на межі рентабельності, яка складає від 0 до 5%.
"Виробники хліба балансують на межі рентабельності від 0 до 5%. Коли, наприклад, з 1 вересня тарифи на електроенергію для бізнесу були підвищені, то ціни на хліб не підіймалися різко на такий же рівень здорожчання електроенергії, а плавно зростали на 1 – 1,5 до 2%", — додав Коваль.