Більшість жінок стурбовані тим, як заощадити на продуктах харчування. І, щоб нагодувати сім’ю, вдаються до всіляких хитромудрих рецептів приготування страв. Є кілька простих хитрощів, які допоможуть будь-якій господині заощадити сімейний бюджет:
• М'ясо і курку краще запікати або варити ― так можна отримати більше готового продукту. До того ж це корисніше для організму, адже в приготуванні не використовується жир.
• На сніданок найкраще варити каші. Причому з різновидами каш можна експериментувати скільки завгодно, додаючи в них горіхи або сухофрукти і комбінуючи при цьому самі крупи. Такий варіант сніданку вельми корисний для організму, поживний і економний.
• Завжди слід готувати першу і другу страву на обід. Це дозволить насититися і забути про їжу до вечора. Супи можна готувати на воді, а не на бульйоні, вони від цього не стають гіршими, а лише кориснішими. Тільки тоді слід використовувати різноманітні спеції та прянощі, щоб надати супу аромат і приємний смак.
• Слід годувати сім'ю в один і той же час, не менше 3-х разів на день. Так можна ліквідувати в сім'ї таке явище, як «перекус» між прийомами їжі. «Вовки ситі і вівці цілі» ― як каже прислів'я.
• Не варто економити на м'ясі, рибі та птиці. Кожній людині в день достатньо 100 грамів м'яса, риби або птиці, щоб задовольнити всі потреби організму в тваринних білках і амінокислотах. Невеликий шматочок м'яса, поданий з великою кількістю овочів, стане прекрасним варіантом для другої страви на обід або вечерю.
• Слід вживати в їжу більше риби і м'яса птиці. Вони дешевші за яловичину і свинину, а для організму корисніші. Вживати м'ясо краще не більше 3-х разів на тиждень, причому як для гаманця, так і для здоров'я.
• Не варто й обмежувати себе і сім'ю в солодкому. Слід щотижня влаштовувати «солодкий день» і готувати або купувати щось смачненьке.
СЕРДЕЧКА І ШЛУНОЧКИ В ГОРЩИКУ
Інгредієнти: по 250 грам курячих сердечок і шлуночків, 150—200 г кефіру, зубчик часнику, цибулина, сіль і прянощі за смаком, 1 чайна ложка соєвого соусу (за бажанням).
Курячі сердечка і шлуночки вимити, скласти в півлітровий глиняний горщик на 2/3 об'єму. Додати зубчик часнику і порізану цибулю.
Приготувати соус: в кефір додати 1 чайну ложку соєвого соусу, сіль і приправи за смаком. Залити соусом субпродукти в горщику. Тушкувати в духовці близько години.
БИТКИ ПО-ОДЕСЬКИ
Інгредієнти: кілька чи тюлька ― 1 кг, яйця ― 2 шт., борошно ― 1—2 ст. ложки, сіль і перець за смаком. Олія для смаження.
Тюльку чи кільку очистити від хребта, помити під проточною водою. Додати в рибу яйця, борошно, сіль і перець. Добре перемішати. Набирати ложкою і смажити на сковороді на олії.
СМЕТАНКА АНТИКРИЗОВА
Інгредієнти: 1 літр будь-якого кефіру.
Покласти на ніч кефір в морозилку. Вранці дістати, розрізати пакет. У широку каструлю поставити друшляк, застелений марлею (скласти в 2—3 шари), викласти на неї заморожений продукт. У каструлю стікатиме сироватка, а в марлі залишиться сметана. З сироватки потім можна буде щось спекти. Сметани виходить близько 350 г.
ХЛІБ В ДОМАШНІХ УМОВАХ
В умовах нинішньої нестабільної ситуації в економіці держави та до-рожнечі на всі товари щоденного вжитку, багато хто переходить до особливого економ-режиму. Надточаївські господині, наприклад, призвичаїлись пекти хліб в домашніх умовах та охоче поділились рецептом для своїх земляків. Витративши декілька годин на приготування головного продукту, можна економити більш як 200 грн. на місяць.
Рецепт для двох хлібин: на 1 л теплої води — 1 столова ложка цукру, стільки ж солі та оцту, 2 ст. л. олії, 50 г дріжджів, можна 1 ст. л. майонезу. Замісити тісто так, щоб воно було дуже м’яке (м’якіше, ніж на вареники), потрібно при цьому його добре вимісити. Спочатку поставити в тепле місце, щоб сходило впродовж години. Потім злегка змазати форму та викласти в неї сформоване тісто, нехай знову сходить впродовж години. Потім випікати в духовці при 200оС 40 хв. Смакуйте на здоров’я!