ПОРАДИ СІМЕЙНОГО ЛІКАРЯ
Часто при болях в животі та порушенні травлення хворі навіть не підозрюють, що їх турбує підшлункова залоза. А захворювання цього органу можуть призвести до непоправних наслідків.
Про те, які функції виконує підшлункова залоза і які захворювання може спричинити її запалення ― в інтерв’ю з лікарем загальної практики сімейної медицини центру первинної медико-санітарної допомоги Ніною ЛИНДЮК:
― Ніно Григорівно, розкажіть, будь ласка, нашим читачам, яку функцію в нашому організмі виконує підшлункова залоза і до чого може призвести збій в роботі цього органу?
― Підшлункова залоза людини виконує дві основні функції: продукцію травних ферментів для забезпечення процесу травлення та гормонів (інсуліну) для забезпечення нормального обміну глюкози.
Панкреатит ― це тривале уповільнене запалення тканини підшлункової залози. Періодично під впливом вживання алкоголю, жирної, гострої їжі запалення може посилюватися із подальшим розвитком загострень хронічного панкреатиту. Через тривалий запальний процес відбувається зменшення кількості клітин, які виробляють травні ферменти, що призводить до зниження продукції ферментів підшлункової залози і порушення травлення. Через деякий час (зазвичай через кілька років) запалення зачіпає і острівці лангерганса підшлункової залози, які виробляють інсулін, тому зменшується продукція інсуліну і розвивається цукровий діабет.
Причинами виникнення захворювання зазвичай є зловживання алкоголем (найчастіша причина хронічного панкреатиту); захворювання жовчних шляхів (особливо жовчнокам’яна хвороба); спадкові панкреатити; звуження або закупорка проток підшлункової залози (наприклад, рубцеве звуження проток після травм підшлункової залози; камені підшлункової залози); системні автоімунні захворювання (системний червоний вовчак та ін.); гіперпаратиреоїдизм (підвищення функції паращитовидних залоз); ідіопатичний хронічний панкреатит (причина невідома).
― Як можна розпізнати розвиток цієї хвороби?
― Основними симптомами захворювання є біль у животі і порушення травлення.
Біль у верхній частині живота частіше локалізується в її середині та/або в лівому підребер’ї, однак може турбувати біль і в правому підребер’ї. Біль посилюється через 15—25 хвилин після прийому їжі, особливо жирної, гострої, прийому алкоголю. Біль віддає у поперек — тільки в ліву половину або в обидві половини попереку. Зменшується при прикладанні холоду на ліве підребер’я, при голодуванні. Біль може супроводжуватися нудотою, блюванням, здуттям живота, відрижкою, печією, порушеннями випорожнення.
Порушення травлення пов’язане із зменшенням надходження травних ферментів підшлункової залози. Випорожнення кишечника стають рясними, жирними, з кашоподібною, мазеподібною консистенцією. Частота збільшується до 3 і більше разів на добу. Оскільки їжа не всмоктується в необхідному обсязі, хворий худне. Внаслідок порушення всмоктування жиророзчинних вітамінів (A, D, E, K), розвиваються гіповітамінози.
При тривалому перебігу захворювання, коли страждають ендокринні клітини підшлункової залози, може розвиватись цукровий діабет. У цьому випадку може з’явитись спрага, сухість у роті та сухість шкіри, збільшення кількості сечі.
Діагноз «хронічний панкреатит» ставить тільки лікар. Для цього він аналізує клінічні прояви, історію захворювання, результати об’єктивного дослідження, призначає необхідні діагностичні заходи та лікування.
― І, мабуть, головною умовою в лікуванні є дотримання дієти при цьому захворюванні?
― Насамперед, необхідна повна відмова від вживання алкоголю, тютюну. Дієта передбачає частий прийом їжі невеликими порціями, зі зниженням вмісту жиру (голодування протягом 2—3 днів може зменшити вираженість болю). Дієта при цьому захворюванні повинна містити оптимальну кількість білків (80—100 г/добу, з них тваринних — 45—50 г/ добу), помірно обмежуються жири (до ≈ 60 г/добу, з них рослинних — 25—30 г/добу; жир розподіляється рівномірно на 3—4 основних прийоми їжі). За наявності цукрового діабету вуглеводи, що легко засвоюються, виключаються з харчування.
Необхідна відмова від продуктів та страв, що стимулюють шлункову та панкреатичну секрецію (гострі, копчені, смажені, свіжоспечені, солодкі страви, шоколад, какао, кава, прянощі, бульйон, груба клітковина).
Важливим є вид кулінарної обробки (необхідне відварювання, запікання), дотримання ритму прийому їжі (4—6 разів на добу), зменшення кількості солі (до 6—8 г/добу), достатня кількість рідини (1—1,5 літри на добу). Температура страв 15— 60ºС. Енергетична цінність раціону – 2000—2500 ккал./добу.
― Чи показане санаторно-курортне лікування при хронічному панкреатиті?
Це лікування показане, але тільки в період стійкої ремісії і не раніше, ніж через 6 місяців після закінчення загострення хвороби. Вибір курорту визначає лікар.
Підготувала Лариса БАЧИНСЬКА.