МИХАЙЛО СЛАБОШПИЦЬКИЙ ВЕЛИКА ВІЙНА 2014…

Війна і людина
Наша війна — драма­тичний сюжет із тисячами епізодів, котрі промовляють самі за себе, складаючись в історію душі української лю­дини в час її судних випро­бувань. Чи не кожна доля — ціла епопея, варта пера генія.

До Ліги меценатів при­йшов офіцер із батальйо­ну «Донбас». Говоримо про війну. (Про що ж іще мож­на говорити сьогодні). Він стверджує: ми швидко очи­стили б усі захоплені ро- сійськими військами та їхніми найманцями території від цієї нечисті. «Повірте мені — я ка­дровий офіцер, я Афганістан пройшов, був у наших миро­творчих військах, я знаюся на військових справах…», але нам заборонено насту­пати. Керівництво держави побоюється, що, громлячи інтервентів, ми спровокуємо введення в Україну арма­ди російських військ — і тоді розпочнеться повно­форматна війна. Тому ми тільки відстрілюємося від сепаратистів, котрі звіріють од своєї безкарності. Вони шантажують наших на блок­постах, знущаються з полоне­них і захоплених волонтерів, катують їх, тероризують за­ляканих мирних жителів. Оголошують «республіки» зі своїми «прем’єрами» й «міністрами», а банальних бандюків канонізують у бла­городних «повстанців», що воюють проти «Київської фашистської хунти».

Воднораз мій гість розповідає про бездарність коман­дування тих, хто відповідає за АТО, про боязливих чи не всіх генералів — окрім покійного Кульчицького та Хомчака, — яких ніхто ніколи не бачив на передовій, і їх ніщо не може зрушити з нагрітих місць у да­леких од бойових дій штабах. Одне слово, чимало гіркого й прикрого про війну розповів мій гість, застерігши: тільки не вважайте, що я панікер чи той, хто хоче підірвати авто­ритет командування. Я — той, хто хотів би, щоб наше ко­мандування було справді на висоті. Щоб генералітет був гідний тих молодих ідеалістів, які за першим закликом — а дехто й без цього заклику — пішли захищати Україну.

Якось несподівано розмо­ва наша звернула на особисті теми, й мій гість сказав: «Коли почалися події на Південному Сході і я пішов добровольцем на війну, одержав есемеску від старшого сина: «Ты где?». Я відповів: «На війні, захи­щаю Вітчизну». Він запитав: «И много ты наших убил?!». Виявилося, що колишня дру­жина офіцера — росіянка. Вони розлучені. Жінка з дво­ма синами виїхала до Росії. Обидва хлопці — військові. Старший рветься на Дон­бас, щоб убивати «укропів». Коли чоловік розповідав це, його обличчя перекреслила гримаса болю. «Він тепер та­кож десь на Донбасі. Мабуть, зохотився добровольцем». Чоловік замовк, певно, ковта­ючи важкий клубок у грудях і ховаючи від мене вологі очі. А далі сказав: «Мій менший син — також військовий — зате­лефонував мені з Підмосков’я (був там у матері), і те, що він мені повідомив, мене врази­ло: за його словами, він не почуває себе росіянином; він відчуває себе українцем». Хлопець подав рапорт і звільнився з армії. Приїхав в Україну й пішов на війну проти російських агресорів. Один син — потойбіч фронту, другий із батьком — по цей бік. Війна пройшла не просто крізь їхні життя — вона прой­шла крізь їхні душі. Невже людина може зважитися на життя єдинокровного?

Війна — це вир, земле­трус, калейдоскоп. Це тисячі й тисячі людей у несподіваних для себе координатах. Це не­збагненно парадоксальні по­вороти доль. Це імена, котрих ти за нормальності ситуації ніколи не почув би, а тут вони раптово оприсутнилися поряд із тобою і, здається, навіть увійшли в твоє життя.

Це чеченське подружжя в українському контексті — ще одне яскраве людське відкриття. Вслухаючись у таку життєву історію, бентежишся: як мало ти знаєш про світ людей.
Аміна Окуєва була в ме­дичному наметі Євромайдану, бачили її і в лаві Афганської сотні (ветеранів-афганців) узимку під час боїв на вулиці Грушевського. Нині вона — в зоні АТО, де після тривалої розлуки зустрілася зі своїм чоловіком Адамом Осмаєвим.

Кілька років тому в пресі широко йшлося про чечен­ця Осмаєва, якого російські владці звинувачували в намірі вбити Володимира Путіна. Чеченцеві пощасти­ло виїхати з Росії до Оде­си. Росія вимагала видати його. Запопадливі українські слуги Феміди за вказівкою Януковичевої «команди» вирішили вислужитися перед «первопрестольной» і самі організували судилище. Немає жодного сумніву, що Осмаєву наші люди в суддівських мантіях щедро б відміряли строк ув’язнення — в Москві були б задоволені.

Доки імітувалося слідство, доки поважні мужі в мантіях змагалися в мистецтві юридичної елоквенції і спра­ва Адама Осмаєва набирала загрозливо епічного харак­теру, вибухнула Революція Гідності. Тепер демосфени української Феміди не зна­ли, що і як удіяти. На той час підсудний відбув у слідчому ізоляторі два роки, дев’ять місяців і чотирнадцять днів. Приморський суд Одеси зарахував йому цей строк як покару в недо­веденому злочині й випустив на волю прямо з зали суду. Реакція присутніх у ній — го­лосне «Слава Україні!».

Журналістка Наталія Те­ребенець запитує Аміну Окуєву з батальйону Нацгвардії «Київ-2» про її воєнну епо­пею. Аміна навіть не могла бути на суді того дня, коли чоловіка відпустили на волю. Дружина Осмаєва була при виконанні обов’язків на передовій. Чоловік одразу ж ру­шив до неї. Тепер вони разом. Чеченське подружжя воює за незалежність України.

Кореспондентка запитує Окуєву про її стосунки зі зброєю. Аміна розповідає, що завжди мала великий пієтет до зброї. Ніколи не втрачала нагоди постріляти з пневматичної рушниці, а пізніше подружилась і з серйозними видами зброї. І хоч вона передовсім лікар, добре володіє й автоматом, і куле­метом, і гранатометом. Одне слово, може застосовувати будь-який «інструмент» робо­ти на передовій.

Окуєва вірить в українську перемогу. Будує плани на майбутнє. Бачить себе піс- ля війни в Україні саме військовим лікарем. А ще вірить: настане той день, коли зможе з чоловіком поїхати в Чечню, котра нарешті вивільниться від московської тиранії.

Волонтери знайомлять мене з дівчиною. Народже­на в Луганську. Вчилася в російській школі, зросла не просто в російськомовній родині, а в родині, яка поклоня­лася радянським цінностям. Там культивувалася зневага до всього українського, по­чинаючи від мови, символіки, звичаїв, видатних лю­дей і закінчуючи Україною як державою. За словами Анжели, вона вела вегета­тивне існування, її героями були Алла Пугачова, Філіп Кіркоров, Ніколай Басков та інші дійові особи російського шоу-бізнесу. Хоч у її паспорті було записано, що вона українка, вона ніде й ніколи не почувала себе українкою. Навіть не задумувалася про причину того. Восени мину­лого року вона, випускниця медучилища, познайомила­ся з молодим галичанином. Дотоді не могла повірити, що серед «западенців» бувають інтелігентні люди. Так її вчи­ли батьки і знайомі й вона в тому була свято переконана, вважаючи, що належить до вищої раси, а «западенцы» — до нижчої, малоцивілізованої. Сьогодні Анжела називає себе жертвою того донець­кого шовінізму, котрий при­щеплювали їй, як і всім іншим юним душам, учителі, батьки й місцеві ЗМІ. І все це було з голосу політиків на кшталт Миколи Азарова, Олександра Єфремова, Михайла Чечето­ва, Миколи Левченка та інших трубадурів «Донецккормит­всюстрану». Сьогодні людину творить інформація. Сучас­на людина — інформаційний продукт.

Анжела була здивована хлопцем. Далі — захопле­на. Вродливий, розумний, інтелігентний. А головне — нічим не подібний до тих, які оточували її в Луганську. Лікарська донька відкрила в Ігореві свій ідеал чоловіка. Тільки два моменти були для неї несподіваними і по­первах несприйнятними. Він з м’якою іронією, а подеко­ли і з сарказмом говорив про всякі Восьме березня, День захисника Вітчизни й усі радянські (тепер — російські) цінності. А ще він го­ворив українською і ніколи не переходив на російську. Як розповідає дівчина, пер­ша її реакція була — відійти від хлопця якнайдалі, ніколи до нього не наближатись і не давати йому наблизитися до себе. Але неусвідомлена цікавість і якась нездоланна сила притягувала її до нього. Очевидно, так починається кохання. Анжела пішла з ним на Майдан. Там вона почала дивитися на все його очи­ма. Стала російськомовною українською націоналісткою. Анжела, здається, ще гостріша за юних українських радикалів у висловах про Росію і персонально про Путіна. Сьогодні Росія для неї — нацистська держава. А вчорашні «западенцы», «бендеровцы» — справжні патріоти України. Ті, на кому тримався Майдан. І ті, хто без вагань добровільно пішли за­хищати Україну від російських інтервентів.

Ігор пішов добровольцем на Донбас. Анжела рушила з ним. Обоє не раз побували під вогнем. Анжела поряту­вала не одного поранено­го. Каже, що сьогодні вона — зовсім інша людина. Характеризує себе колишню з великою іронією. І сумно додає: а скільки таких, закон­сервованих в українофобії, залишається й нині! Їх, ма­буть, нічим не переконаєш. До них Анжела зараховує своїх батьків, з якими вже півроку не підтримує жодних стосунків. Не може чути всьо­го того, що говорять вони на її та Ігореву адресу. І взагалі — про Україну й українців. «Ми тепер — як зовсім чужі, ворожі одне одному», — сум­но мовить Анжела.

Одна з тисячі історій тако­го характеру. Революційний землетрус по-різному подіяв на людські душі й уми. Одні несподівано для себе, а також і для ближніх та дальніх пере­родилися до невпізнання. Власне, мовби заново на­родилися. Я мав розмови з багатьма такими людьми. Характерна особливість: чимало їх прийшло в «Пра­вий сектор». Радикальна націоналістична організація поповнюється не тільки за рахунок галичан, з дитин­ства чи з юності вихованих родинами або оточенням у патріотичному дусі. Багато но­вих прихідців у «Правий сек­тор» і з Центральної України, й зі Сходу та з Півдня. (До­сить згадати, що і його лідер Дмитро Ярош представляє Дніпропетровщину). Ще на Майдані став помітний фе­номен: російськомовні українські націоналісти. Це справді знак нашого часу — «посполите рушення» зросійщених українців до себе, до своєї національної суті. То справді складний і не од­ного дня процес. Повставши в ім’я свободи, вони зроби­ли (здебільшого самі того не усвідомлюючи) перший крок до українства. Далі буде ота зовні непомітна внутрішня робота, котра триватиме в людських душах і на війні, і в тилу, і в години тривоги, суму, надій, нечастих радощів. Головне — що був той вирішальний динамічний її початок. Багато з цих людей могли б повторити слова по­ета: «Іще себе я не зустрів, та вже іду собі назустріч…».

Ось такі промовисті біо- графії, котрі виразно віддзеркалюють, що відбувається з нашими людьми, розкиданими в різних куточках землі. З жадібністю колекціонера призбируєш ці біографії і нотуєш подробиці з них — усе це і є вже сьогодні історією. З таких мікроскопічних штрихів і твориться її велична фреска.

(Далі буде).

(Продовження. Початок в №№30— 32, 35, 36, 38, 42).