Кількість людей, для яких властива алергія на амброзію, щорічно збільшується. Цвітіння амброзії, цього карантинного бур’яну, відомого своїми алергенними властивостями, припадає на кінець літа.
Із періоду, коли починається активний викид пилку в повітря, людям, схильним до алергій, необхідно бути дуже обережними. Пилок амброзії повітряний і легкий, завдяки чому активно поширюється на великі території, що досягають іноді десятків кілометрів.
Амброзієва кислота негативно впливає на організм людини. Перебуваючи в пилку, вона здатна спричинити інтенсивну алергічну реакцію з нападами задухи, яка проявляється подібно сінній лихоманці.
Щоб розвинулася алергія на амброзію, достатньо чотирьох зерен пилку. Цей бур’ян може спричинити перехресні реакції з деякими видами рослин: соняшник, полин, мати-й-мачуха, череда.
Здорова людина під час прибирання бур’яну амброзії повинна бути захищена, інакше вже наступного року вона може виявити у себе ознаки алергії на цю рослину, яка легко переростає в бронхіальну астму, особливо у дітей.
Симптоми захворювання
Основні симптоми алергії дуже нагадують алергічну симптоматику на будь-який інший різновид рослин. Варто тільки пилку потрапити на шкірні покриви, слизові оболонки або безпосередньо в організм, миттєво починають проявлятися такі реакції: закладеність носа, сильний нежить (риніт); почервоніння оболонок очей, що супроводжується сверблячкою; коньюктивіт; сльозотеча; безперервні напади чхання; сухий кашель, першіння та біль у горлі, хрипи; висипання на тілі; напади задухи; підвищується температура тіла.
Це типові прояви гіперчутливості до амброзії, але бувають випадки, коли організм поводиться інакше, приміром, спостерігаються тільки висипаннями на шкірі, пригнічений і роздратований настрій. Можуть приєднуватися поганий сон, депресія, головний біль, втрата нюху і смаку, субфебрильна температура, знижена концентрація уваги та інші ознаки.
Часто люди беруть перераховані вище симптоми за ознаки звичайної застуди і починають лікувати її, використовуючи народні засоби і таблетки, які при алергічних реакціях неприпустимі.
Варто зазначити, що прийом лікарських препаратів і правильна дієта не тільки здатні знизити інтенсивність запального процесу, але і допомагають контролювати стан здоров’я людини в цілому.
Тому не можна займатися самолікуванням, коли випробовуються народні методи, власна дієта і багато іншого, лікувати алергію потрібно під контролем лікаря.
Продукти, допустимі
для вживання при алергічній реакції на амброзію:
молочні — молоко, некислий сир, ацидофільне молоко, кефір, ряжанка, сметана і кисляк; каші — рисова, гречана, перлова, ячна і пшоняна. Макаронні і хлібобулочні вироби; м’ясо — запечена або відварна курка, нежирна яловичина і тушкована телятина; овочі — капуста, брокколі, цвітна капуста, буряк, картопля, редис, огірок і редька; яйця; супи; бобові; чай, слабка кава, мінеральна вода.
Продукти, протипоказані
при алергії:
мед; цукор; халва; цукерки та шоколад; диня, персик і кавун; насіння і соняшникова олія; трави — календула, ромашка, мати-й- мачуха; копчені і солоні продукти; алкоголь.
Подібна дієта, раціональне харчування поряд зі спеціально підібраним курсом лікування здатні не вилікувати, але полегшити стан хворого при гіперчутливості до амброзії.
Ніна ЛИНДЮК, лікар загальної практики сімейної медицини Шполянської АЗПСМ.