Чи обгрунтоване подорожчання основних продуктів харчування?

За останні кілька тижнів по всій Україні ціни на основні продукти харчування — борошно, олію, цукор, крупи, в тім числі на найважливіший з них — хліб — стрімко зросли. Наприклад, в Житомирі буханець хліба нині коштує 8,45 грн., в Чернігові ― 9,66 грн., у Києві ― 8,21 грн., Черкасах ― 10,21 грн.

Найдорожчий в Україні хліб в Ужгороді, що на Закарпатті, Тут кілограмовий буханець в середньому коштує 14 гривень.

В порівнянні з іншими містами, у Шполі ще помірні ціни, та оскільки хліб є основним щоденним продуктом,без якого не обійтись, то таке подорожчання все ж вдарило по кишенях наших громадян, особливо пенсіонерів, які отримують мінімальну пенсію.

У нашому місті найдешевший хліб можна придбати за такими цінами: буханець «Дарницького» ― за 5,77 грн., білу хлібину ― за 5,89 грн., «Європейський» ― за 7,59 грн., «Гірчичний» ― за 8,99 грн., «Бутербродний» ― 6,42 грн., батон «Нарізний» ― за 5,92 грн., а «Сніданковий» ― за 7,19 грн.

Самі виробники пов’язують таке підвищення з підвищенням цін на борошно, зі здорожчанням електроносіїів. Експерти, вивчаючи затрати на виробництво хлібної продукції, дійшли висновку, що затрати виробника становлять: на сировину ― 47%; на збут ― 27%; на заробітну плату йде 5%, за електроенергію та газ ― 5%, загальновиробничі витрати становлять 15%.

Як повідомляє Н.Вівчарик на сайті «Прочерк», на нещодавній обласній нараді, присвяченій стану реалізації державної цінової політики, директор департаменту економічного розвитку і торгівлі Роман Карманнік зазначив, що підстави для зростання цін були, проте не в таких масштабах і визнав також, що були певні спекуляції підприємців на ринку, які розслабилися через мораторій на перевірку бізнесу контролюючими органами.

Слід нагадати також, що нині на перевірки суб’єктів підприємницької діяльності накладено мораторій: пунктом 3 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» №71-VІІІ від 28 грудня 2014 року встановлено, що у 2015 та 2016 роках перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб ― підприємців з обсягом доходу до 20 мільйонів гривень за попередній календарний рік контролюючими органами здійснюються виключно з дозволу Кабінету Міністрів України, за заявкою суб’єкта господарювання щодо його перевірки, згідно з рішенням суду або згідно з вимогами Кримінального процесуального кодексу України (крім окремих випадків, коли ці обмеження не застосовуються).

На вищезазначеній нараді Роман Карманнік виклав своє бачення щодо впливу на цінову політику на місцях: це державне регулювання цін на основні продукти харчування; розширення пропозицій товарів на ринку (наприклад, механізм ярмарків, проте доцільно це робити восени); інформаційно-роз’яснювальний напрямок, щоб можна було доносити до людей інформацію, що дефіциту на товари немає, як і підстав для різкого зростання цін.

― Щодекадно на сайті облдержадміністрації оновлюються середні ціни в області, і можна побачити, що, наприклад, гречана крупа в середньому по області коштувала на рівні 20 гривень, а в Умані — майже 30 гривень. Зрозуміло, що є логістична складова, але ціна не може відрізнятися в рази. Тому підприємцям треба розповідати, що мораторій на перевірки — це тимчасовий захід і потім за кожне порушення вони так чи інакше нестимуть відповідальність, навіть через рік… Тобто згодом можна буде встановити порушення чинного законодавства, — зазначив директор департаменту економічного розвитку і торгівлі.

― Хаотичний спалах цін, що відбувався нещодавно, був пов’язаний з намаганням деяких компаній дестабілізувати ситуацію і заробити на цьому капітал. Від цього, перш за все, страждає населення, тож слід знайти механізм, як цьому протидіяти, — зазначив на нараді голова ОДА Юрій Ткаченко, — повідомляє «Прочерк».― Він також наголосив, що є певні пропозиції, які направлені уряду, щоб контролюючим органам були надані повноваження в умовах мораторію на перевірку бізнесу.

Також керівник області зауважив, що голови райдержадміністрації повинні постійно тримати на контролі цінову ситуацію в області.
За інформацією РДА, в нашому районі працює робоча група з питань моніторингу споживчого ринку району, якою здійснюється моніторинг цін, дослідження реалізації продукції, проводиться аналіз діяльності місцевих виробників та поставки продовольчих товарів в торговельну мережу регіону.

На останньому засіданні робочої групи розглянуто питання цінової ситуації в торговельній мережі та на ринках Шполянського району. Члени групи та працівники райдержадміністрації отримали доручення щодо проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи з суб’єктами підприємницької діяльності у сфері роздрібної торгівлі для недопущення необґрунтованого підвищення торговельних надбавок на хлібобулочні вироби та інші продовольчі товари.

Лариса БАЧИНСЬКА.