Економимо… Економимо… Економимо…

Стрімке підвищення долара спричинило підвищення цін на продукти споживання, пальне, з квітня очікуємо підвищення тарифів на газ та електроенергію. Все це не просто змушує нас думати про те, як перетерпіти і вижити за таких умов якийсь певний період, а як перелаштуватися на нове життя і, навчившись на всьому економити, продовжувати при цьому жити повноцінно.

ЕКОНОМИМО НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ

З настанням тепла опалювальний сезон йде до завершення, тому серед комунальних витрат нині електроенергія залишиться на першому місці. Як же можна зекономити на ній?

Найперше, що фахівці радять зробити, — замінити звичайні лампочки на енергоефективні. Вони служитимуть вдесятеро довше, а рахунок за спожиту електроенергію зменшиться на чверть. У шполянських магазинах такі лампочки можна придбати за ціною від 50 до 80 грн. за штуку. Але вже за місяць можна переконатися, що витрати на електроенергію суттєво зменшаться.

Слід вимикати світло, електронні прибори та прилади, якщо в цьому немає потреби. Не використовувати центрального освітлення в кімнаті, якщо можна задовольнятися настільною лампою або торшером.

Що більше світла відбивають стіни приміщення, тим менше потужностей потрібно для його освітлення: гладка біла стіна відбиває 80% спрямованого на неї світла, темно-зелена поверхня — 15%, а чорна — лише 9%.

Виходячи з дому, слід вимикати всі прибори, які перебувають в режимі очікування. В електрочайник набирати стільки води, скільки потрібно на цей момент. Вийде і швидше, і економніше.

БЕРЕЖЕМО КОЖНУ КРАПЛЮ ВОДИ

Для того, аби використовувати воду раціонально, найперше, це встановити лічильники. Слідкувати за станом сантехнічного обладнання. Полагодити змішувачі, які протікають, адже через несправний кран за добу може «накапати» від 30 до 300 літрів води.

Можна замінити звичайний зливний бачок унітаза на сучасний, з кнопкою економічного зливу. Якщо немає такої можливості, можна піти на маленьку хитрість: наповнити водою дволітрову пляшку і помістити її в бачок. Обсяг води, що зливається, зменшиться на 20 літрів на день. За необхідності пляшку завжди можна буде дістати з бачка.

Мити тарілки радять в раковині, заткнувши злив пробкою і ополіскуючи в окремій посудині з чистою водою. Кількість споживаної води зменшиться в 3—5 разів. Щоправда, ідеальним варіантом економії води при митті посуду може стати придбання посудомийної машини, але, на жаль, за нинішніх умов це не всім по кишені.

Ще одним із методів економії води є заміна прийому ванни — душем. Можна придбати економічну душову насадку — з меншим розміром отворів. Економія води — в 5—7 разів.

Слід також вимикати воду, поки чистимо зуби. З повністю відкритого крана що-хвилини витікають 15 літрів води. Таким чином, можна заощадити 900 літрів води на місяць на кожну людину.

ЗАОЩАДЖУЄМО НА ПРОДУКТАХ ХАРЧУВАННЯ

Протягом останнього місяця ціни на продукти харчування та товари першої необхідності зросли дуже швидкими темпами. Щоб заощадити в таких умовах, експерти з ведення домашнього бюджету радять перед відвіданням магазину чи ринку обов'язково складати детальний план покупок, а під час здійснення покупок суворо його дотримуватись. Це дозволить не виходити за межі встановленого бюджету та раціонально розподілити зарплату на цілий місяць.

Купуючи свіжі фрукти чи овочі, надавати перевагу сезонним продуктам. Взимку краще обирати капусту, моркву, лимони та апельсини, навесні — редиску та щавель, влітку — місцеві фрукти, ягоди та овочі. Різниця між сезонною та несезонною ціною зазначених продуктів харчування може коливатись у значних межах.

Наприкінці літа та восени варто зробити домашні заготовки: приготувати варення, компоти, овочеві консерви, заморозити ягоди за наявності морозильної камери.

Краще надавати перевагу домашньому харчуванню, а вживання напівфабрикатів, фаст-фуду та відвідування кафе звести до мінімуму.

На роботу краще брати «тормозки» з дому, аніж відвідувати заклади масового харчування.

Під час перебування у супермаркеті слід звертати увагу на ціни на продукти харчування та товари повсякденного вжитку, щоб у подальшому надавати перевагу тим товарам, які коштують дешевше, проте відзначаються аналогічною якістю.

Варто користуватись всіма дисконтними програмами, знижками та бонусами, які пропонують торгівельні мережі та банківські установи.

Під час приготування страв в до-машніх умовах дорогі інгредієнти можна замінювати дешевими аналогами.

Слід обмежити вживання хоча й смачних, проте шкідливих для здоров'я продуктів: цукерок, випічки, копченостей.

Деякі товари краще купувати оптом, проте звертати при цьому особливу увагу на термін зберігання.

М’ЯСНІ ПРОДУКТИ

Більшість із нас і до подорожчання не могли дозволити собі купити яловичу вирізку або свинячий ошийок. Експерти відзначають, що найменше з м'ясної продукції подорожчала птиця. Коли яловичина нині коштує 70—80 грн. за кг, свинина — 60—70 грн. за кг, то курку в магазині нині можна купити за ціною від 32 грн. за кг. Саме курятина більш-менш нині доступна. У нашому місті існують торговельні точки, в яких пропонують птицю від виробника. В шполянських супермаркетах також можна купити недорого, порівняно з іншим м'ясом, курячі тельбухи, шийки, спинки і навіть стегенця, а також свинячі і яловичі субпродукти (наприклад, свинячу печінку).

Слідом за м'ясом підскочили ціни і на рибу. Приміром, свіжоморожений хек нині дешевше за 75 грн. за кг не знайти. Про ціни на оселедець і скумбрію годі й казати. Та й найдешевші морепродукти, такі як кальмари, теж подорожчали.

Як же урізноманітнити свій рибний стіл? Як варіант можна купувати свіжу рибу ― карасі, коропи, товстолобики та інші види риб, нехай не такі поживні, як скумбрія і сардини, але які все ж можуть дати організму необхідні йому речовини. На шполянському ринку їх ціна від 25—27 грн. за кг (щоправда у передсвяткові дні підвищується до 30 грн.) і вище.

Цілком доступна морська капуста ― ламінарія. Це справжнє джерело неза-мінних амінокислот, мінеральних речовин і вітамінів. З морської капусти можна приготувати безліч різних салатів.

Ціни на молочну продукцію зміню-валися і раніше: сезонне підвищення і зниження ціни ― нормальне явище. Сьо-годні деякі виробники молочної продукції підняли ціни, інші поки тримають їх на старому рівні. Тож літр молока на шполянському ринку коштує в середньому 8 грн., домашній сир — 28—30 грн., сметана теж в цих межах.

Хоча навіть найбільш незначний ріст цін відбивається на наших гаманцях, тим не менш, молоко та кисломолочна про-дукція залишаються одними з доступних продуктів харчування.

А ще фахівці радять ретельно аналізувати свої витрати.

В магазинах розраховуватися не банківською картою, а готівкою: пси-хологи давно підмітили, що людина, розраховуючись карткою, не відчу-ває фізичного акту розставання із грошима і тому витрачає набагато більше.

Що ж, нічого іншого, як спробувати жити економно, нам не залишається. Але, можливо, це увійде в нашу звичку і допоможе заощаджувати чимало коштів.

Підготувала Лариса БАЧИНСЬКА.