Із 1 вересня 2021 року в українських школах мають впровадити нове меню. Воно налічуватиме 160 страв і буде більш кориснішим та збалансованішим. Про це йдеться на офіційному інтернет-представництві Президента України та сайті МОЗ України. Просуванням цієї новації особисто опікується дружина Президента України Олена Зеленська.
«Нове меню складається зі 160 страв, які використовуватимуться залежно від кратності харчування для кожного окремого закладу», – повідомляють у пресслужбі Президента України за підсумками презентації плану заходів щодо реформування системи шкільного харчування та представлення оновленого меню за участі першої леді країни Олени Зеленської.
Нове повноцінне чотиритижневе меню розробила робоча група, у яку ввійшли шеф-кухар Євген Клопотенко та команда проєкту CultFood спільно з технологами, дієтологами та представниками Міністерства охорони здоров’я України. За словами Клопотенка, раціон учнів буде більш збалансованим та різноманітним.
«Коли ми розпочинали роботу над реформою системи шкільного харчування, ми поставили собі за мету – підвищити загальний середній рівень харчування в українських школах. Це комплексне завдання: від поліпшення якості, поживності страв і безпеки харчових продуктів до ресурсного забезпечення шкіл. Я хочу, щоб діти із задоволенням йшли до шкільної їдальні, а батьки були при цьому впевнені, що шкільне харчування корисне для здоров’я», – зазначила Зеленська.
Під час презентації продемонстрували таке меню: салат із морквою, сиром та сметаною; шпундру ( запечена свинина, яка тушкується з маринованим буряком); булгур; львівський сирник; йогурт; фрукти (банани, апельсини, яблуко, лимони).
«У меню шкільних їдалень з’являться традиційні українські страви, популярні страви різних кухонь світу, а також безглютенові позиції, буде збільшено в раціоні кількість фруктів та м’яса. До меню додаються покрокові рецепти та технічні картки, що значно полегшить роботу працівників шкільних їдалень», – сказав Клопотенко.
Чим заборонено годувати дітей у школах:
- м’ясні та рибні продукти промислового і кулінарного виробництва, гриби;
- непастеризоване молоко та молочні продукти, виготовлені з непастеризованого молока;
- непастеризовані соки, газовані напої та кава;
- продукти (особливо чипси, сухарики) з вмістом солі понад 0,12 г на 100 г готового продукту або з вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту;
- також заборонено продавати кондитерські вироби та солодкі зернові продукти, вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати.
Перша леді країни Олена Зеленська розповіла, що 91% їдалень у містах і 98% у селах взагалі не перевіряють калорійність страв. 25% шкіл не перевіряють температуру страв.
Також, за її словами, 52% шкіл у селах та 40% у містах не мають потрібних приміщень та обладнання, щоб діти могли нормально харчуватись.
«Саме нездорове харчування є пусковим механізмом, який запускає зміни, що призводять до неінфекційних хвороб», – заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, який також був присутнім на презентації.
Проте протягом 2020 року вдалося поліпшити матеріально-технічну базу шкільного харчування.
«Вперше було виділено 400 млн грн державної субвенції для шкіл, завдяки якій відбулася модернізація харчоблоків у 1809 закладах», – повідомляють у пресслужбі президента.
Підхід до реформування системи шкільного харчування був комплексним і включав державний моніторинг постачальників харчових продуктів та послуг із організації харчування.
«Наступним важливим кроком реформи буде імплементація змін на місцях, впровадження системи контролю, продовження модернізації харчоблоків та популяризації культури здорового харчування в суспільстві», – зазначила Олена Зеленська.