14 серпня відзначають свято Маковія. У церковному календарі цей день називається Днем мучеників Маккавеїв та Святом Винесення чесних древ Животворящого Хреста Господнього. Інші, народні, назви свята Маковія — Медовий Спас, Мокрий Спас. Із Маковія починається Успенський двотижневий піст, у народі — «спасівка».
14 серпня освячують нові та старі колодязі, після хресної ходи до ближньої водойми і її освячення люди купаються, купають худобу, щоб не хворіла. Наші предки вважали, що річкова вода на Маковія може вилікувати від пропасниці.
Маковія називають Медовим Спасом, тому що в цей день пасічники традиційно починали збір меду, адже вважалося, що з цього дня бджоли вже не носять мед із квітів. Перший мед освячують в церкві і розговляються.
На Маковія у церкві освячують воду, спеціальний букет із різнотрав’я, мед та мак.
У різних областях і навіть у сусідніх селах повний перелік зела для маковейчика різний, втім основа магічного букета скрізь однакова: калина (дівоче щастя), соняшник (сонце, тепло), рута та нагідки (від хворі), материнка (родинні зв’язки, сила роду), овес (достаток, добрий урожай), м’ята (мир, злагода), ласкавці (ласка і взаєморозуміння), тирлич («тирлич, мого милого приклич»), полин (від нечисті), ну і звісно ж — маківки. Кладуть у «маковійську квітку» квіти з поля, лісу, городу: чорнобривці, айстри, васильки, любисток, петрів батіг, деревій.
«Маковейчик» треба освятити в церкві і зберігати цілий рік. На Різдво він може виконати роль дідуха, а на Великдень стане прикрасою для освяченої вербової лози. Маковійським маком обсипали кутки в хаті — від відьомських чар і пристріту, а самі макові голівки клали під подушку – від кошмарів і мігрені. Також мак розсипали на городі — на врожай, а квіти з «маковейчика» жінки вплітали у волосся — щоб не випадало. Навіть зараз жінки-породіллі сиплють маком перед порогом, щоб гості не зурочили маля.
Зранку на Маковія нічого не можна їсти, поки не вип’єш свяченої води. Обрядова їжа — шулики чи ламанці. Це прісні коржі з медовим сиропом і тертим маком. Також на Маковія варять пісний борщ із грибами, печуть пироги і пампухи з медом та маком.