На Черкащині – понад 600 випадків гострих кишкових інфекцій

За 4 місяці 2025 року в Черкаській області зареєстровано 603 випадки гострих кишкових інфекцій (ГКІ), що дещо менше порівняно з аналогічним періодом минулого року, коли було зафіксовано 627 випадків. Найвищі показники захворюваності спостерігаються в Уманському та Черкаському районах.

Крім того, у травні 2025 року фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб зареєстрували випадок групового захворювання на гостру кишкову інфекцію в місті Тальне Звенигородського району. Наразі епідеміологи продовжують розслідування з комплексом необхідних лабораторно-інструментальних досліджень та обстежень. В осередках захворювань проведено заключну дезінфекцію та здійснюється комплекс інших протиепідемічних заходів.

Гострі кишкові інфекції – це захворювання, викликані мікроорганізмами, що потрапили до кишківника людини. Збудниками хвороби можуть бути бактерії, віруси, найпростіші мікроорганізми чи грибки. До ГКІ належать: сальмонельоз, дизентерія, ротавірусна інфекція, ешерихіоз, харчові токсикоінфекції та інші.

Джерелами зараження можуть бути хвора людина, тварина, предмети повсякденного побуту, продукти, вода. Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій воді, сирій їжі тваринного походження (м'ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.

Основними шляхами зараження є вживання немитих овочів, фруктів, недостатньо термічно оброблених продуктів, недотримання особистої гігієни, контакт із хворими людьми, вживання води з несанкціонованих джерел.

Основні симптоми ГКІ: нудота, блювання, діарея, біль у животі, здуття, загальна слабкість, головний біль, підвищення температури тіла.

Особливо тяжко захворювання протікає у дітей, оскільки їхній організм швидко зневоднюється і має слабкий імунітет. Небезпечні кишкові інфекції і під час вагітності, оскільки зневоднення та інтоксикація організму жінки можуть призвести до ускладнень.

Фахівці нагадують про необхідність дотримання простих правил профілактики: регулярне миття рук, вживання лише якісних продуктів, ретельне миття овочів та фруктів, правильне зберігання їжі, використання чистої води.

За інформацією пресслужби Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб

Коментарі