Консервуємо по-закарпатськи…
Щоліта закарпатські господині консервують різні салати та овочі, аби ласувати ними в будь-який сезон, а особливу взимку — коли свіжих овочів немає на прилавках магазинів.
«Шполяночка+» пропонує вам рецепти найсмачніших традиційних закарпатських консервацій.
Чаламада
Інгредієнти:
-2 кг білокачанної капусти;
-1 кг солодкого перцю;
-1 кг бурих або зелених помідорів;
-1,5 кг огірків;
-0, 5 кг цибулі;
-150 г оцту;
-100 г олії;
-сіль, перець, цукор – за смаком.
Приготування
Капусту дрібно пошинкувати, помідори, огірки, перець та цибулю нарізати кружельцями.
Додати сіль, перець, цукор та оцет і перемішати. Залишити на 8 годин.
Розкаласти салат по чистих стерилізованих банках і зверху кожної долити по 1 ст. л. олії.
Закрити металевими кришками та прибрати у тепле місце.
Закарпатська аджика
Інгредієнти:
-4 кг помідорів;
-2 кг солодкого перцю;
-10 шт. гострого перцю;
-1 кг цибулі;
-400 г часнику;
-500 г олії;
-сіль, цукор – за смаком.
Приготування
Дрібно перемолоти всі овочі, додати 2 ст. л. солі та варити 1, 5 години.
Зняти з вогню, додати олію та знову поставити варити на малий вогонь.
Через 15 хвилин аджика готова.
Розкласти в чисті стерилізовані банки та закрити металевими кришками.
Солодке лечо
Інгредієнти:
-1, 5 кг помідорів;
-1, 5 кг цибулі;
-1, 5 кг солодкого перцю;
-1, 5 кг моркви;
-150 г оцту;
-200 г олії;
-сіль, цукор – за смаком.
Приготування
Цибулю нарізати кружечками, потушити до готовності.
Додати дрібно порізаний перець та тушити ще 15 хвилин.
Далі з’єднати з тертою морквою і порізаними на шматочки помідорами. Посолити, додати оцет. Довести до готовності.
Коли лечо трохи охолоне, розкласти його по банках і стерилізувати 7—10 хвилин.
Смачного!