На замітку господиням

Консервуємо по-закарпатськи…

Щоліта закарпатські господині консервують різні салати та овочі, аби ласувати ними в будь-який сезон, а особливу взимку — коли свіжих овочів немає на прилавках магазинів.

«Шполяночка+» пропонує вам рецепти найсмачніших традиційних закарпатських консервацій.

Чаламада

Інгредієнти:

-2 кг білокачанної капусти;

-1 кг солодкого перцю;

-1 кг бурих або зелених помідорів;

-1,5 кг огірків;

-0, 5 кг цибулі;

-150 г оцту;

-100 г олії;

-сіль, перець, цукор – за смаком.

Приготування

Капусту дрібно пошинкувати, помідори, огірки, перець та цибулю нарізати кружельцями.

Додати сіль, перець, цукор та оцет і перемішати. Залишити на 8 годин.

Розкаласти салат по чистих стерилізованих банках і зверху кожної долити по 1 ст. л. олії.

Закрити металевими кришками та прибрати у тепле місце.

 

Закарпатська аджика

Інгредієнти:

-4 кг помідорів;

-2 кг солодкого перцю;

-10 шт. гострого перцю;

-1 кг цибулі;

-400 г часнику;

-500 г олії;

-сіль, цукор – за смаком.

Приготування

Дрібно перемолоти всі овочі, додати 2 ст. л. солі та варити 1, 5 години.

Зняти з вогню, додати олію та знову поставити варити на малий вогонь.

Через 15 хвилин аджика готова.

Розкласти в чисті стерилізовані банки та закрити металевими кришками.

 

Солодке лечо

Інгредієнти:

-1, 5 кг помідорів;

-1, 5 кг цибулі;

-1, 5 кг солодкого перцю;

-1, 5 кг моркви;

-150 г оцту;

-200 г олії;

-сіль, цукор – за смаком.

Приготування

Цибулю нарізати кружечками, потушити до готовності.

 Додати дрібно порізаний перець та тушити ще 15 хвилин.

 Далі з’єднати з тертою морквою і порізаними на шматочки помідорами. Посолити, додати оцет. Довести до готовності.

 Коли лечо трохи охолоне, розкласти його по банках і стерилізувати 7—10 хвилин.

Смачного!