Новорічний бум у магазинах: що змінилося на новорічному столі у шполян цьогоріч

Ще до повномасштабного вторгнення у магазинах напередодні Нового року ніде було яблуку впасти: люди заощаджували гроші, аби накрити багатий стіл для своїх гостей і купували повні візки продуктів. Чималий ажіотаж був і перед зустріччю 2024-го року, проте більшість людей не мали настрою, як колись і це відбилося у чеках.

Кореспонденти «Шполяночка+» поспілкувалися з місцевими жителями та дізналися, які продукти шполяни купували найчастіше та скільки в середньому коштував для них святковий новорічний стіл.

Місцева жителька Оксана пояснює, що обходиться стандартним набором продуктів.

“Я накриваю стіл на велику родину, але при цьому завжди обходжуся стандартним набором продуктів: мʼясо, риба, ікра, різні салати, фрукти, картопля, нарізки, алкоголь".

Пані Оксана зазвичай додавала делікатеси по бажанню своєї родини, але другий рік поспіль через війну та підняття цін, список смаколиків став обмеженим. Оксана розповіла, скільки витрачає коштів на новий рік.

”Немає конкретної суми, але якщо до війни, я витрачала десь 3 тисячі гривень і мала дуже хороше різноманіття, то в цьому році витратила більше 4,5 тисячі гривень на продукти та невелику кількість алкоголю".

Інша шполянка Ольга пояснює, що в неї є свої методи, як економити на Новий рік.

"Колись я скуповувала всі полиці магазинів, а потім жалілася, що дуже дорого і більшість страв не встигають зʼїсти, багато продуктів викидалося. Коли почалась повномасштабна війна і підвищення цін, я навчилася як грамотно розподілити бюджет. Я просто виписую список потрібних продуктів десь за два тижні до Нового року, коли ще немає паніки у всіх, їду в Черкаси на оптову базу і закуповуюсь. Здавалося б, нічого надприродного, але саме завдяки цьому, сума витрат для цієї ночі змінилась: минулого року витратила 3,5 тисячі гривень, цього року 2,5 тисячі гривень"

Щоб економити покупцю, а підприємцю привернути увагу клієнта, існують новорічні знижки.

Сергій має свій бізнес більше пʼяти років. Розповідає, що завдяки знижкам люди можуть собі дозволити більше, тому намагається максимально їх робити сам і шукає постачальників, які зроблять знижки для нього.

”Я вже три роки співпрацюю з постачальниками, які роблять знижки на передодні новорічних свят, завдяки чому знаю, що мої клієнти зможуть більше купувати та урізноманітнити свій святковий стіл. Помітив, що в порівнянні з минулими роками до повномасштабного вторгнення, новорічна корзина складалася з доволі зрозумілих звичних продуктів, але зараз наші господині постійно шукають або ж придумують свої вишукані страви із звичайних і недорогих продуктів"

Підприємець Олександр поділився своїми думками про «топ 5 продуктів», які купують його клієнти на новорічний стіл.

"Я постійно аналізую, на які продукти більший попит, адже мені потрібно задовольнити клієнта. На мою думку це - картопля, мʼясо, ікра, яйця та фрукти"

Також Олександр розповів, що алкоголь скуповують постійно, іноді навіть замовляють передзамовленнями ящики з шампанським або іншими алкогольними напоями. Найбільші поставки, які він привозив, були зроблені в перший Новий рік повномасштабної війни.

"Насправді, я можу зрозуміти чому тоді був такий великий попит, адже люди були знервовані від постійного стресу та нерозуміння завтрашнього дня. Якщо говорити чесно, то до повномасштабної війни попит був менший. Навіть в цьому році ми закупили більше ніж наприклад у 2022 році".

Всі з опитаних зійшлися в думці, що "середній" чек з магазину без алкоголю цьогоріч становив 2,5-3 тисячі гривень для компанії до 5 осіб.