ПОЧАТОК ВЕЛИКОГО ПОСТУ

Браття і сестри!

Наближається час, дарований нам Господом, для порятунку. Але порятунку не тіла дієтами, а душі молитвою та покаянням. Забуваємося. Вважаємо, що відмова від м’яса дасть нам прямий квиток до Царства Небесного, але це не так. Саме утримання від їжі немає ніякого сенсу без духовної складової. Згадаймо, що трапилося з Ісусом Христом:

«1. Тоді Дух повів Ісуса в пустиню, щоб диявол спокушав його.

2. Він постив сорок день і сорок ночей і нарешті зголоднів». Мт. 4:1-2. Господь переміг у пустелі диявола смиренням та молитвою, а піст у їжі лише підсилював духовний стан та виявляв його покору Богу-Отцю.

Якщо ми зможемо упокорити себе молитві, зможемо покаятися, тоді і лише тоді варто думати про відмову від м’яса. Не можна постом хизуватися, адже якщо хтось з наших ближніх дізнається, що ми постимо, то піст наший закінчився. Потрібно намагатися не викликати ні в кого ніяких негативних почуттів: заздрості, підозри, зневаги.

Піст — час не лише покаяння, але й сильних випробувань. Ми маємо проявити всі наші духовні здібності, відкидаючи постійні бісівські напади.

Каймося, браття і сестри! Просімо у Господа прощення за всі наші провини, просімо не карати всіх громадян країни нашої за наші гріхи.

Слава Ісусу Христу! Навіки Богу слава!

Ієрей Роман САЛОМАТІН, настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці УПЦ КП (м.Шпола).