У деяких областях зареєстровані випадки захворювання птиці на високопатогенний грип птиці. Серед диких птахів грип дуже поширений і може проходити безсимптомно. Дикі (в тому числі перелітні) птахи розносять віруси грипу, заражаючи місцевих птахів, зокрема домашніх. Серед домашньої птиці цей вірус, особливо підтип вірусу грипу H5N1, може спричиняти важкі захворювання та швидку загибель. Як уникнути зараження пташиним грипом, розповідає начальник Шполянської РДЛВМ Володимир Овчаренко.
Грип птиці належить до транскордонних захворювань, поширення яких неможливо зупинити тільки обмеживши переміщення товарів через кордон, оскільки основним фактором поширення є інфікована дика перелітна птиця.
Для мінімізації ризиків занесення грипу птиці в особисті селянські господарства, власники птиці повинні забезпечувати виконання ветеринарно-санітарних вимог утримання птиці.
Віруси грипу типу А можуть інфікувати не лише багато видів тварин і птахів, у тому числі курей, качок, свиней, коней, ховрахів а й людей. Віруси грипу, які інфікують птахів, називають вірусами «пташиного грипу».
На сьогодні високопатогенний грип птиці залишається однією з основних проблем для птахівництва і не тільки тому, що він спричиняє великі економічні збитки цієї галузі, а й тому, що загрожує здоров’ю людини.
Головною ознакою грипозної інфекції у птиці є ентерит, тобто пронос. Крім того, може зменшитись яйценосність. У разі високопатогенного пташиного грипу H5N1 інфекція може проходити в миттєвій формі, викликаючи швидку загибель птиці.
Щоб уникнути зараження пташиним гриппом необхідно:
*Уникати контакту з хворими і мертвими птахами.
* Не торкатися місць, на які могли потрапити екскременти хворих птахів.
* Подібно до будь-якого інфекційного захворювання одним із найбільш ефективних способів захисту є часте ретельне миття рук. Руки слід обов’язково мити з милом, а також користуватися дезінфікуючими розчинами, що містять спирт.
* Після контакту із сирим м’ясом птахів (забій, обробка) та іншими продуктами птахівництва слід обов’язково ретельно вимити руки з милом, а предмети, на яких оброблялось м’ясо птиці, – продезінфікувати.
* Вірус пташиного грипу легко знищити за допомогою термічної обробки, тому вживати в їжу продукти птахівництва слід лише після термічної обробки: яйця потрібно варити не менше 10 хвилин, а м’ясо – не менше 30 хвилин при температурі 100°С. Вживаючи добре проварене м’ясо птиці, заразитися неможливо.
* Яйця не можна вживати сирими, перед використанням яєць слід ретельно мити шкаралупу мильною водою.
* Не купуйте м’ясо птиці та продукти птахівництва, що не пройшли ветеринарно-санітарного контролю, а також у місцях несанкціонованої торгівлі. При підозрі на захворювання птиці на пташиний грип слід звернутися до спеціалістів служби ветеринарної медицини для вжиття відповідних заходів. При появі симптомів, таких, як утруднене дихання, лихоманка, кашель тощо, терміново звертайтесь до лікаря.
При підозрі захворювання негайно інформувати державні установи ветеринарної медицини про захворювання птиці, її загибель (вимушений забій) або невластиву поведінку телефонами 5-24-27.