Ранні овочі: чи безпечні вони та як захиститись від нітратів

На наших столах все частіше з’являються ранні овочі. Але, на превеликий жаль, поряд зі значною  користю, ці продукти часто містять  кількість нітратів, яка перевищує допустиму. Про те, які ефективні заходи допоможуть зберегти наше здоров’я і здоров’я наших дітей, розповідає завідувачка Шполянського відділення  Звенигородського районного відділу ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» Марія Михайленко.

Нітрати – це солі азотної кислоти, більшість із яких під назвою «селітра» використовуються як мінеральні добрива, а також є природним продуктом кругообігу азоту в біосфері. До овочевих крамниць та навіть супермаркетів потрапляють продукти, забруднені нітратами. Незрілі овочі та фрукти містять в 2–3 рази більше нітратів, ніж достиглі.

Як зазначає лікар, шкідливими для організму є не самі нітрати, а продукти їхнього окислення – нітрити, які утворюються як під дією високих температур (кип’ятінні), так і безпосередньо в шлунково-кишковому тракті під впливом мікрофлори. Джерелом нітритів є ковбаси та вироби з м’яса, при виготовленні яких, для надання відповідного кольору, за технологіями додається у дозволених концентраціях нітрит натрію. Зазнати гострої або хронічної інтоксикації можна  при вживанні забруднених нітратами овочів та питної води.    

 Які  ознаки гострого отруєння

Виражена синюшність шкіри та слизових оболонок, рідко – різка блідість, загальна слабкість, сонливість, у дітей – неспокійна поведінка, запаморочення, сильні головні болі, потемніння в очах, порушення координації, задишка, зниження артеріального тиску, збільшення частоти серцевих скорочень. У важких випадках – судоми, втрата свідомості, коматозний стан. Гостре отруєння, як правило, виникає при одноразовому потраплянні до організму високих доз нітратів.

Для дитячого організму, особливо для дітей на першому місяці життя надзвичайно небезпечна забруднена нітратами вода. Якщо дитині віком 0 – 3 місяці дати дитячу суміш, розведену водою, яка містить 80–100 мг/л,то в неї виникне гостре отруєння – метгемоглобінемія. Для немовлят токсичною є доза від 10 мг/л! Ось чому, з метою попередження виникнення у немовлят метгемоглобінемій,  на виконання вимог постанови головного державного санітарного лікаря України, всі породіллі, перед випискою із пологового відділення, надають лікарю результат дослідження води з криниць за місцем їхнього проживання.               

Як констатує Марія Михайленко, в 2022 році з досліджених в Шполянському відділенні Звенигородського районного відділу ДУ «Черкаського ОЦКПХ МОЗ» 98 проб води криничної (доставленими вагітними та рідними породіль) –  79 (81%) з вмістом нітратів, що перевищує допустиму норму від 1,5 до 8 разів. Не краще і в поточному році. Таку воду категорично не можна використовувати для пиття та приготування їжі не тільки дітям а й дорослим.

Як уникнути небезпечної дії нітратів

  • Якщо у вашій питній воді вміст нітратів перевищує допустиму норму (50мг/л) не використовуйте її для пиття та приготування їжі (кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність в кілька разів).
  • Ніколи не розводьте дитячу суміш криничною водою, якщо вам невідомий у ній вміст нітратів!
  • Не вживайте ранніх парникових овочів, на яких з’явились гниль або цвіль. Категорично забороняється давати дітям салати зі свіжих овочів, які простояли при кімнатній температурі 6–8 годин.
  • Ретельно промивайте та  очищуйте овочі – це знижує вміст нітратів на 10%. Замочуйте овочі, особливо  зелень, в чистій воді на 1 годину, що дозволить знизити кількість нітратів до 30%, 1%  розчин аскорбінової кислоти зменшить їхню кількість на 36–58%, а вимочування в 1% розчині солі й аскорбінової кислоти протягом доби –  аж до 90%.
  • Соліть і заквашуйте – на четвертий день вміст нітратів починає падати, а на 18 день – майже не визначається.
  • Бланшуйте і відварюйте овочі у великій кількості води. Найкращим способом зниження кількості нітратів у овочах є маринування.