Розвінчання міфів, або чому не варто боятися пальмової олії

Законопроект про можливу заборону використання пальмової олії в продуктах харчування викликав неабиякий резонанс одночасно серед виробників сільськогосподарської продукції, виробників продуктів харчування і споживачів. Величезна кількість неоднозначної інформації про пальмову олію, суперечки про її користь і потенційну небезпеку постійно підігрівають ці обговорення. Щоб розібратися, чи дійсно пальмова олія така страшна і як її використання в продуктах харчування впливає на здоров’я людини, редакція звернулася до експерта — начальника відділу якості ПрАТ «Шполянський завод продтоварів» Валентини Василівни СНІГУР.

— Шановна Валентино Василівно, чи правда, що розвинені країни давно відмовилися від ввезення пальмової олії для її харчового використання?

— Насправді все зовсім не так, а це твердження значною мірою є популізмом. У країнах Європи, США та багатьох інших пряму заборону на застосування пальмової олії в промислових масштабах ніхто не вводив. Відмовляються лише від певних фракцій, але не від самої пальмової олії. Це рослинний жир, який постачається на ринки разом із соняшниковою, рапсовою або соєвою оліями. У всіх них є свої плюси та мінуси. Але пальмова олія — унікальна і найефективніша олія в світі. У той час, як один гектар може дати 0,38 т соєвої олії, 0,48 т соняшникової, 0,67 т рапсової, то пальмової можна добути 3,7 т/га.

Олію червоної пальми (Elaeis guineensis) почали добувати передусім для вирішення продовольчих проблем в Західній Африці. Згодом вжиток цього продукту  вийшов за межі Африки і її почали експортувати в розвинені країни.

Війна проти «тропічних олій» в США почалася у 1980-ті, коли їх хотіли посунути із ринку і замістити соєвою олією та похідними транс-жирами. Що їм і вдалося. Але у 2015 році Food and Drug Administration (USA) заборонила використання в харчовій промисловості транс-жирів (маргарини) через негативний вплив на здоров’я (транс-жири — це погана кров, інсульти, інфаркти і все інше) і попит на рослинну олію тривалого зберігання зріс.

Нам, українцям, досить важко сприймати екзотичний продукт, адже ми звикли до більш традиційних жирів, наприклад, смальцю та соняшникової олії. Чи не шкодить «пальма» здоров’ю? Як сприймає і перетравлює її наш організм?

— Пальмова олія за складом близька до свинячого сала (якого ми, українці, точно не лякаємося): у ній понад половина жирів утворені насиченими жирними кислотами, майже 40% — мононенасичені жирні кислоти і 10% — поліненасичені жири. Транс-жирів немає, немає і холестерину! Навпаки, олеїнова і лінолева кислоти, яких в цій олії досить чимало, необхідні для зниження рівня шкідливого холестерину в крові. Це дозволяє запобігти різним захворюванням серця і судин, тромбозу, атеросклерозу, інфаркту міокарда, інсульту тощо. «Пальма» благотворно впливає на клітини організму, захищає їх від окислення і згубного впливу токсинів, запобігаючи тим самим процеси передчасного старіння. Наразі активно досліджують антиоксидантні та протипухлинні властивості пальмової олії (так звані нутріцептики — продукти, що можуть лікувати).

  Найпоширеніший міф щодо пальмової олії — її більш висока, ніж у решти олій, температура плавлення. Нібито організм не може її перетравити. Проте, це — неправда. Вчені всього світу довели, що пальмова олія перетравлюється не гірше жирів тваринного походження.

— Тож можна вживати продукти, у складі яких є частка пальмової олії без остраху?

— Боятися немає ніякого сенсу. Більше того, пальмові жири дозволені всіма авторитетними регулюючими органами та використовуються в дитячому харчуванні провідними виробниками світу, як додаток насичених жирів (жири грудного молока — на четвертину це пальмітинова кислота і пальмове масло — її джерело).

 Також, з огляду на високий вміст каротиноїдів та актиоксидантів, її називають однією із найкращих олій для приготування їжі (мають на увазі нерафіновану). Нерафінована пальмова олія має високу температуру димлення (smoking point) — 235 градусів за Цельсієм, і тому підходить для глибокого смаження (фрітюра) та тушення. 

— Існує думка, що пальмову олію використовують у виробництві через її досить низьку ціну порівняно з соняшниковою?

Ціна в Україні на пальмові олії зрівнялись з соняшниковою, а на деякі види — вища, тому міф про «дешеву пальму» — це маніпуляція. Використання пальмових жирів — єдина можливість зробити деякі продукти, які потребують твердих жирів, без шкідливого маргарину.

— У травні цього року Верховна Рада України прийняла у першому читанні проект Закону щодо заборони використання пальмової олії у виробництві харчових продуктів. Яка Ваша думка з приводу цієї події?

— Заборона пальмової олії призведе до того, що всі кондитерські заводи будуть змушені перейти на ріпак, сою чи соняшник у гідрогенізованому вигляді. Фактично для них буде заборонений експорт, який вимагає відсутності у продукті транс-жирів. Виробництво на гідрогенізованій соняшниковій олії передбачатиме в рецептурі транс-жири, які заборонені, або мінімізовані у більшості країн світу. Ми отримаємо збільшення роздрібних цін на продукти харчування (молочного та кондитерського напрямку), втрату експорту, зростання інфляції та найголовніше — прилавки наших магазинів заповнять дешеві продукти з Європи й Азії, до складу яких входить ця ж пальмова олія. Тож, на мою думку, депутатам перед прийняттям остаточного рішення необхідно детально проаналізувати і вивчити питання доцільності заборони, а не дослухатися до деяких депутатів-популістів, які лобіюють свої чи галузеві інтереси в масштабах країни. Світ рухається в іншому напрямку, в цивілізацію, у знання, у науку, виваженість.

Розмовляла Світлана КУДЕЛЬСЬКА