САЛЬМОНЕЛЬОЗ — ЦЕ НЕБЕЗПЕКА!

ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБА ЗАСТЕРІГАЄ

Нещодавно в Чорнобаївському районі нашої області виник спалах захворювання на гостру кишкову інфекцію — сальмонельоз. Це пов’язано з участю потерпілих у поминальному обіді в одному із кафе смт. Чорнобай. У ході розслідування випадку при перевірці кафе виявлено ряд грубих порушень санітарного законодавства і, як наслідок, у змивах з чистого столового посуду виділено сальмонелу — збудника захворювання.

У Шполянському районі за останні 5 років спалахи гострих кишкових інфекцій серед населення не реєструвались. Виникають поодинокі випадки зазначених інфекцій у побуті. Проте, фактори виникнення спалахів існують. У певній мірі на об’єктах громадського харчування району наявні аналогічні порушення санітарного законодавства.

За інформацією Шполянського районного лабораторного відділення Городищенського міжрайонного відділу ДУ «Черкаський ОЛЦ МОЗ України» профілактичними медичними оглядами з лабораторними дослідженнями на носійство збудників гострих кишкових інфекцій та стафілококу охоплено лише в 2015 році — 91 (73%), у 2016 — 59 (48%) працівників громадського харчування району.

Всупереч вимогам Державних санітарних правил 4.4.5.078-2001 «Мікробіологічні нормативи та методи контролю продукції громадського харчування» виробничий мікробіологічний контроль за якістю харчової сировини продукції, що виготов-ляється, організовано лише на 12 об’єктах громадського харчування (ресторани, кафе, бари тощо) з 23 іс-нуючих.

З метою попередження виникнення епідемічних ускладнень в районі, пов’язаних з об’єктами громадського харчування Держпродспоживслужба району пропонує: керівникам та власникам закладів громадського харчування забезпечити неухильне виконання вимог Державних санітарних правил, зокрема в частині забезпечення належного санітарно-технічного стану об’єктів, умов та термінів зберігання сировини, напівфабрикатів, готових страв, організації відомчого мікробіологічного контролю продукції, що виготовляється, проходження медичних оглядів з лабораторним обстеженням персоналу на носійство збудників інфекційних захворювань у визначені терміни тощо.

Як зазначила начальник Державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства управління Марія Михайленко, відтепер можливості служби щодо планових перевірок закладів громадського харчування обмежені. Відповідно до вимог Закону України «Про основні засади Державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» зазначена група об’єктів належить до незначного ступеня ризику та підлягає перевірці лише один раз на 5 років.

За якість та безпечність харчових продуктів, які виготовляються та реалізуються в закладах, відповідальність несе його керівник чи власник.

Ось тому слід бути пильними при відвідуванні закладів громадського харчування. Не вживайте продукт при будь-якій підозрі на його якість. Негайно повідомте про це офіціанта чи кухаря.

Звертайте увагу на зовнішній вигляд персоналу закладу, який вас обслуговує, чистоту санітарного та формового одягу, рук, навіть стан здоров’я (персонал з ознаками гострих респіраторних захворювань до роботи, пов’язаної з контактом із готовою продукцією, не допускається).

Пам’ятайте, що продукти домашнього приготування — торти, паштети, кулінарні вироби з м’яса, птиці та риби тощо — у закладах громадського харчування використовувати заборонено.

При плануванні застілля у закладах громадського харчування замовляйте лише необхідну кількість страв. Адже особливу епідемічну небезпеку спричиняють залишки продуктів, які замовники столу часто забирають для подальшого споживання їх удома.

Бережно ставтеся до свого здоров’я!

Лариса ПОГАСІЙ,
в.о.начальника управління Держпродспоживслужби
в Шполянському районі.