Згідно з християнською традицією миряни освячують великодні кошики. Але дуже часто люди не знають, що потрібно покласти у кошик. А багато з того, що ми звикли святити, до церкви нести не можна. Кожен продукт у великодньому кошику має символічне значення та нагадує про нерозривний зв’язок Творця зі своїм творінням.
Великодній кошик можна прикрасити зеленню, яка є символом вічного життя та безсмертя. Традиційно кошик накривають вишитим рушником, який символізує життя і вічність. У кошик ставлять свічку, яка повинна нагадувати нам про Ісуса, який є Світлом для світу.
У кошику мають бути:
1. Паска — символ Воскресіння та Небесного Царства.
2. Сир і масло. Молочні страви, а особливо молоко є первотвором, продуктом, який не створений людиною, а подарований людям природою. Так, як мама годує свою дитину, так сир та масло є символами ніжності та жертовності Бога.
3. Яйця, писанки і крашанки. Яйце — це один із символів Великодня, який символізує нове життя і відродження.
4. Шинка або ковбаса. Освячення м’ясних став сягає корінням ще до старозавітної Пасхи: на це свято споживали жертовне ягня. Ягня — це прообраз Ісуса Христа, який своєю жертвою відкупив наші гріхи та врятував від смерті.
5. Хрін — це міцне коріння, це те коріння, яке може дати людині віра у Воскресіння Господа Ісуса Христа.
6. Сіль — символ повноти та достатку. У Біблії сіль символізує спосіб зв’язку між Богом і його народом.
Чого не можна освячувати на Великдень
1. Спиртні напої. Священнослужителі застерігають, що алкогольні напої класти в кошик в жодному разі не можна. Ці напої не освячуються, оскільки не згадуються під час молитви у переліку продуктів, які приносимо Богові на освячення.
2. Ніж — побутують думки, що освячені продукти потрібно розрізати посвяченим ножем. Це вигадка і забобони.
Пасхальний вінок
Склад: дріжджі ― 7 г; вода ― 4 ст. л.; молоко ― 4 ст. л.; борошно ― 1 скл.; цукор ― 1 ст. л.; сіль ―1 ч. л.; масло вершкове ― 50 г; яйце ― 1шт.
Начинка: волоські горіхи рубані ― 0,5 скл.; родзинки без кісточок ― 0,5 скл.; цукрова пудра ― 0,5 скл.; масло вершкове ― 25 г.
Приготування: Дріжджі розвести в теплій воді. Змі-шати борошно, цукор і сіль. Масло має бути сильно м’яким. У борошно додати масло, яйце, молоко і дріжджі. Вимісити однорідне гладке тісто. Покласти в миску під плівку і залишити на ніч у холодильнику, тісто збільшиться втричі.
Горіхи потовкти, додати цукор і замочений ізюм, масло розтопити і додати до горіхової суміші. Добре розмішати.
Тісто розкачати, на деко застеленим пекарським папером, в прямокутник. Викласти по всій площі начинку і скачати в рулет. З рулету сформувати кільце, защепнувши кінці. Надрізати кільце по всьому колу на сегменти, не прорізаючи до центру. Кожен сегмент вивернути начинкою вгору. Залишити вінок на 20 хвилин, щоб підійшов.
Духовку розігріти до 180оС і випікати пиріг 20—25 хв.