ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО ОЖИРІННЯ

«Тіло — багаж, котрий несеш все життя.
Чим він важчий, тим коротша подорож»
(Арнольд Глазгоу, американський вчений).

ЖИРОВІ КЛІТИНИ ЗБЕРІГАЮТЬСЯ НА ВСЕ ЖИТТЯ

Ні для кого не секрет, що надмірна маса тіла — один із показників стану здоров’я люди­ни. Надлишкові кілограми значно підвищують ризик таких серйоз­них захворювань, як цукровий діабет другого типу, артеріальна гіпертензія, ішемічна хвороба серця, тому надзвичайно важ­ливо слідкувати за своєю вагою. Ожиріння ― це захворювання з утворенням надлишкової маси тіла за рахунок накопичення жиру. При ожирінні в організмі замість нормальної кількості жиру, що дорівнює 10—15% маси тіла, його відкладається значно більше.

― Саме через нерозуміння того, що ожиріння це хвороба, в цьому світі у 40 разів частіше лікується не саме ожиріння, а його безпосередні наслідки, такі як ішемічна хвороба серця, цукровий діабет 2-го типу, жирова хворо­ба печінки, жовчокам’яна, багато онкологічних хвороб, остеопороз, захворювання суглобів та багато інших, ― зазначає завідувачка Шполянської амбулаторії за- гальної практики сімейної меди цини Ніна Линдюк.

За даними ВОЗ всього в світі понад 1,6 мільярда лю­дей мають надмірну вагу, із них 400 мільйонів страждають на ожиріння. Кількість дітей, що ма­ють надмірну вагу, оцінюється в 20 млн. і більше.

ДІЄТИЧНЕ ХАРЧУВАННЯ ПОКРАЩУЄ ОБМІН РЕЧОВИН
Дієтологи всього світу розро­бляють все нові і нові способи схуднення, часто забуваючи про старі методики. А дарма. Адже вони відпрацьовувалися протя­гом багатьох років.

Якщо дотримуватися тако­го дієтичного харчування, то на перше дозволяється вжива­ти вегетаріанські або зварені на слабкому м’ясному бульйоні борщі, овочеві супи, окрошку, борщ.
Другі страви повинні бути приготовлені з птиці, риби і м’яса нежирних сортів. На гарніри готу­ються вівсяна та гречана розсип­часта каші.

В обмеженій кількості дозволяється вживати страви з яєць. В будь-якому вигляді й кількості можна вживати овочеві стра­ви, але слід обмежувати себе у вживанні страв з картоплі. З молочних продуктів дозволений сир, кисле молоко, кефір, а також 300—400г на день сиру.

Також дозволяється неміцний чай, чаї з лимоном та мо­локом, овочеві і фруктові соки, кава, відвар пшеничних висівок, настій шипшини.

З солодощів можна дозволи­ти собі желе з кислих фруктів, а також печені і сирі фрукти і яго­ди.

Слід відмовитися від жир­них сортів м’яса, птиці та риби, випічки, хліба, копченостей, ковбас, сметани, вершків, макаронів, круп, бобових, соло­них і гострих страв, шоколаду, варення, меду, солодких ягід і сушених та свіжих фруктів, прянощів.

Така дієта має обмежену калорійність.

За допомогою такого харчу­вання можна покращити обмін речовин.

Слід також зазначити, що в день необхідно їсти не менше п’яти-шести разів, але слід уни­кати переїдання.

― Дії, направлені на знижен­ня ваги, повинні проводитися постійно,оскільки пацієнти, що зменшували вагу і в подальшо­му не займаються собою від 20 до 30 тижнів, зазвичай набирають від 30 до 35% втраченої ваги через рік після лікування, а через 5 років 50% і більше пацієнтів повертаються до сво- єї початкової ваги. Утворені при ожирінні жирові клітини не підлягають зворотному розвитку і зберігаються на все життя, ― наголошує лікар Ніна Линдюк.