Що потрібно знати про пептичну виразку

ПОРАДИ СІМЕЙНОГО ЛІКАРЯ

Причини розвитку пептичної виразки
Пептична виразка — це відкрита виразка, яка розвивається на слизовій оболонці шлунка (виразка шлунка) або тонкого кишечника (виразка дванадцятипалої кишки).

Пептичні виразки можуть уражати осіб будь-якого віку, в тому числі дітей. Захворювання в рівній мірі уражує осіб обох статей. Хоча фактори способу життя, такі як харчування, паління, споживання алкоголю і стрес можуть впливати на розвиток пептичної виразки.

Зараз відомо, що основною причиною виникнення пептичної виразки є бактерія H.pylori. Крім того, деякі лікарські засоби, особливо, нестероїдні протизапальні протиревматичні засоби (НППЗ), аспірин, при тривалому застосуванні можуть сприяти розвитку пептичної виразки.

Коли слід звертатися
по медичну допомогу
Пекучий біль у верхній половині живота, який виникає через 2—5 годин після прийому їжі, мо-же тривати від декількох хвилин до декількох годин. Часто біль виникає вночі, посилюється на порожній шлунок, прийом їжі може допомогти зменшити біль. До менш розповсюджених симптомів пептичної виразки належать: порушення травлення та печія, блювання і втрата аппетиту.За наявності цих симптомів вам слід обов’язково звернутися до лікаря. Хоча деякі безрецептурні лікарські засоби можуть на деякий час полегшити симптоми пептичної виразки, але вони не усувають саме захворювання.

Тривожними симптомами, що свідчать про серйозні ускладнення пептичної виразки (внутрішня кровотеча), та потребують негайного звернення до лікаря, є:
- блювота з домішками крові яскраво-червоного або більш темного кольору, має зернисту консистенцію, подібну до кавових гранул;
- випорожнення (кал) — дуже темного кольору або дьогтьоподібний;
- різкий біль в ділянці живота (шлунка), який постійно посилюється.

Встановлення діагнозу

Хоча ваш лікар може запідозрити виразку на підставі вашої розповіді про симптоми, для підтвердження діагнозу необхідно пройти обстеження.

Загальні рекомендації
щодо режиму харчування:
- необхідно уникати переїдання, не їсти на ніч і не вживати дуже гарячої і дуже холодної їжі;
- вживати їжу слід не кваплячись, ретельно пережовувати її;
- слід відмовитись від тютюнопаління та вживання алкоголю;
- необхідно уникати вживання продуктів, що призводять до надмірної секреції шлункового соку (алкоголь, кава, шоколад, кетчупи, жирні, смажені, гострі страви, газовані напої, кислі соки, маринади);
- їжа повинна бути зварена у воді або на пару, окремі страви можна запікати, але без скоринки;
- вживати їжу слід 4—5 разів на день в одні і ті ж години.

ДОЗВОЛЯЮТЬСЯ:
Напої — неміцний чай, чай з молоком або вершками, слабке какао з молоком або вершками.

Хлібні вироби — хліб пшеничний білий вчорашньої випічки, сухарі білі, печиво нездобне або галетне.

Закуски — сир негострий, шинка нежирна і несолона, салат з відварних овочів, м’яса і риби, варена ковбаса (докторська, молочна і дієтична).

Молоко та молочні продукти — молоко незбиране, вершки, свіжа сметана, свіжий протертий сир.

Жири — масло вершкове несолоне, рафіновані рослинні олії.

Яйця — зварені на м’яко, не більше 2 штук на тиждень, омлет паровий.

Супи — супи протерті, суп-пюре з варених овочів (крім капусти) на відварі з круп і дозволених овочів, молочний суп з дрібною вермішеллю.

Овочі — картопля, морква, буряк, цвітна капуста, ранні гарбуз і кабачки, обмежено — зелений горошок, дрібно шинкований кріп — у супи.

М’ясні і рибні страви — яловичина нежирна, телятина, курка, кролик, індичка, нежирні сорти риби (судак, короп, окунь тощо), готують у вигляді парових котлет, суфле, пюре, зраз, кнелів, відварюють шматком.

Крупи — манна, рис, гречана, вівсяна, каші варять на молоці або воді. Вермішель або макарони дрібно рубані, відварні.

Фрукти, ягоди, солодощі — солодкі сорти фруктів, ягід у вигляді компотів, киселів, мусів, желе, в запеченому вигляді, варення, зефір, пастила.

Соки — у сирому вигляді з дозволених овочів, солодких ягід і фруктів, відвар із плодів шипшини.

ВИКЛЮЧАЮТЬСЯ:
М’ясні і рибні страви — м’ясні, рибні та міцні овочеві відвари і бульйони, жирні сорти м’яса і риби, соління, копченості, маринади, м’ясні і рибні консерви.

Хлібні вироби — випічка зі здобного тіста, пироги, чорний хліб.

Фрукти, ягоди, овочі — сирі не протерті овочі і фрукти, білокачанна капуста, ріпа, редька, щавель, шпинат, цибуля, огірки, гриби, всі консервовані овочі з додаванням оцту.

Напої — квас, чорна кава, газовані напої, всі соуси, окрім молочного.

Солодощі — морозиво, шоколад.

Якщо у хворого виражене загострення з тривалим больовим синдромом, то в перші 7—8 днів лікування харчування має бути з великими обмеженнями: виключають повністю хліб, будь-які овочі, закуски, всі страви — тільки в протертому вигляді.

Ніна ЛИНДЮК, лікар загальної практики сімейної медицини.