Хвилювання споживачів щодо надміру нітратів у ранніх кавунах та динях, не завжди виправдані. Випадки перенасичення плодів шкідливими речовинами є рідкістю. Небезпечніше, коли люди купують розрізані кавуни, тим паче торгувати скибками баштанних заборонено. Такі розділені кавуни загрожують не тільки можливим вмістом нітратів, а й бактеріальним забрудненням. При купівлі обов’язково звертайте увагу на наявність підтверджуючих лабораторних експертиз, що засвідчують дослідження на безпечність пропонованого продукту. Кожен продавець повинен їх мати і на вимогу споживача показати. Наявність таких документів, клінічних висновків засвідчить, що цей продукт безпечний для споживання. Зауважимо, що допустимий рівень нітратів у баштанних культурах — 60 мг/кг. Будь-які овочі, фрукти, ягоди потрібно купляти по сезону, коли вони дозрівають. Тоді вони корисні і ризик отруїтися буде набагато меншим. Для динь і кавунів — це серпень-вересень.
Не допустити зараження геогельмінтами
Часто при споживанні продуктів харчування рослинного походження, які не піддавалися термічній обробці, можна захворіти геогельмінтами. Потрапляють вони в землю як добрива з туалету. У селах часто фекаліями удобрюють дерева, грядки і думають, що за зиму воно все знезаразиться. Та це не так. Яйця глистів спроможні переносити заморожування. Найчастіше після того, як таке «добриво» виливають на грядки, його трішки прикопують — а це саме те, що яйцям потрібно. В результаті, споживаючи пізніше продукти з цього городу, можна заразитися аскаридами, власоглавами та іншими небезпечними глистами. Вони найпоширеніші в наших широтах.
Літньо-осіння сезонність пов’язана ще й з кишковими хворобами, саме в цей період відбувається ріст захворюваності. Такі проблеми виникають внаслідок вживання інфікованих харчових продуктів або води, які потрапляють в організм людини через брудні руки, продукти харчування. Факторами передачі є м’ясо,молоко, яйця, вода, кухонний інвентар, руки, мухи, гризуни, домашні улюбленці — собаки та коти. В переважній більшості кишкові хвороби переносять хворі люди, які працюють на об’єктах громадського харчування, на підприємствах, реалізують продукти харчування, займаються виготовленням продуктів харчування та інше. Особливо небезпечно купувати продукти харчування на стихійних ринках, де відсутні умови дотримання особистої гігієни.
Стихійна торгівля — потенційна небезпека для споживача
Продукти харчування, які безконтрольно реалізують несумлінні підприємці, приватні особи з рук, не пройшли лабораторного контролю, не мають відповідного маркування, не упаковані належним чином. Отже, їх споживання може спричинити виникнення небезпечних гострих кишкових інфекцій. Позиватися ж до суду за шкоду, заподіяну здоров’ю, підстав не буде — відповідача немає. Найефективніший спосіб боротьби зі стихійною торгівлею — не купувати продуктів харчування у невстановлених місцях. На жаль, на відміну від європейських держав, на вулицях нашого міста та сіл району у невстановлених для торгівлі місцях розгорнулася ціла мережа несанкціонованого збуту м’ясних і молочних продуктів, риби, городини тощо. Попри те, що придбані з рук продукти харчування не відповідають санітарним нормам, люди часто ігнорують ці застереження, вважаючи, що такі продукти дешевші і свіжіші, в той же час наражають себе на небезпеку.
Якість і свіжість продуктів на стихійних ринках неможливо контролювати, а самі продавці працюють із грубим порушенням санітарно-гігієнічних правил: порушується температурний режим при реалізації, зберіганні продукції, відсутні документи, які підтверджують якість і походження товару, продавці не мають санітарного одягу, не проходять медичний огляд. Торгівля продуктами здійснюється прямо з землі: і дощ, і бруд, і вихлопні гази — усе на продуктах. Отже, є ризик їх зараження різними мікроорганізмами та інфекціями.
Продукти повинні продаватись на спеціально обладнаних ринках, де встановлено холодильне обладнання і здійснюється контроль за якістю продукції. Місць на ринках міста сьогодні вистачає, але стихійним продавцям на дорозі не потрібно платити за оренду торгового місця, там більші потоки людей, можна торгувати, не здаючи продукти на лабораторні дослідження. Ліквідувати таку торгівлю можливо лише тоді, коли люди самі зрозуміють, що це небезпечно для їхнього життя і родини.
Володимир ОВЧАРЕНКО, головний державний вететеринарний інспектор Шполянського району.