Собівартість хліба в Україні зросла на 20%

Перший віце-президент Всеукраїнської асоціації пекарів пояснив, з яких причин собівартість хлібної продукції зросла на 20%. Насамперед це з потребою виробників отримати зростаючу компенсацію за витрати.

Протягом року газ дорожчав, досягнувши свого апогею, коли внаслідок ціни на нього зросли у 10 разів. Відповідно, підприємства мають намір отримати не прибуток від підвищення ціни на хліб, а компенсацію за витрати, що накопичувалися протягом тривалого часу.

І справа не лише у паливі. Ціни на зерно також зросли в 1,5 раза, що призвело до зростання цін на борошно. Відповідно хліб за кілька місяців подорожчав на 20%. У той же час експерти вважають, що ситуацію цілком можна було б запобігти, якби уряд подбав про закупівлю дешевшого зерна, запаси та надання його переробникам. Спільно такий підхід міг би заощадити мільярди гривень.