ГОСПОДИНІ НА ЗАМІТКУ
ГОРІХОВИЙ ТОРТ
ІЗ ЗАВАРНИМ КРЕМОМ І ЯГОДАМИ
Частину борошна в бісквіті можна замінювати горіхами, наприклад мигдалем або фундуком. Такі бісквіти дуже смачні, причому вони набагато більш ніжні, ніж звичайні, і сильніше осідають після випічки. Якщо це сталося — просто зріжте нерівності, подрібніть, підсмажте і використовуйте як посипання для боків торта або як прикрасу.
Інгредієнти для тіста: 120 г цукру, 60 г горіхів, 4 яйця, 65 г борошна.
Для крему: 4 жовтки, 30 г цукру, 40 г цукрової пудри, 40 г борошна, 400 мл молока, 150 г вершків жирністю не менше 30%, 1 пакетик (10 г) ванільного цукру.
Для прикраси: 300 г свіжих ягід. Також вам знадобиться форма діаметром 20—23 см, нічим не змащена.
Спосіб приготування: приготуйте горіховий бісквіт. Для цього горіхи підсмажте і подрібніть. Якщо ви використовуєте фундук, його потрібно спочатку підсмажити, а потім очистити від лушпиння; мигдаль же, навпаки, потрібно очистити перед смаженням. Збийте жовтки з половиною норми цукру до тягучоЇ, майже білої маси.
Збийте білки так, щоб насадки залишали чіткий слід, а маса трималася на насадці міксера. Додайте цукор, що залишився, і збивайте ще, поки маса не стане щільною і блискучою. Акуратно ложкою змішайте білки і жовтки. Додайте борошно, горіхи і перемішайте так, щоб тісто не осіло. Перекладіть тісто в форму (змащувати не потрібно) і випікайте 30 хвилин при 200°С.
Перевірте готовність, вийміть з духовки, остудіть (найкраще в перевернутому вигляді, поставивши форму на дві однакові миски).
Поки печеться бісквіт, зробіть заварний крем. У молоко всипте цукор, ванільний цукор і при помішуванні доведіть до кипіння. Тим часом в жовтки додайте цукрову пудру, борошно і перемішайте, щоб вийшла гладенька маса. Щойно молоко закипить, влийте половину його в жовтки і добре розмішайте. Перелийте жовткову суміш назад в каструльку, зменшіть вогонь до середнього і при інтенсивному помішуванні доведіть майже до кипіння. Крем загусне. Накрийте його плівкою, щоб він не завітрився. Повністю остудіть спочатку в кухні, потім поставте в холодильник.
Якщо бісквіт осів, зріжте нерівний верх. Розріжте бісквіт на два коржі. Зробіть вершково-заварний крем. Для цього збийте холодні вершки і змішайте з заварним кремом. Викладіть половину отриманого крему на нижній корж. Накрийте другим коржем і викладіть крем, що залишився. Прикрасьте ягодами і подавайте.
ДЖЕРЕЛО: Портал МІФу.