В Україні прогнозують новий виток цін на продукти харчування, і пов’язаний він не з внутрішньою економікою, а зі світовим подорожчанням. Зокрема, експерти говорять про те, що зростання вартості базових продуктів харчування станеться неминуче, що вплине і на наш український внутрішній ринок.
Уже розробляються і механізми, які допоможуть збалансувати українське ціноутворення. Один з них, як кажуть в Міністерстві агрополітики — це зниження ставки податку на додану вартість (ПДВ) для великої групи сільгосптоварів. При цьому в іншому міністерстві — фінансів — кажуть про протилежне: з точки зору цього відомства, ПДВ повинен бути підвищений до 20%.
Ще одним дієвим інструментом в обох міністерствах бачать держрегуляції цін на деякі продукти.