Урожай-2020: чи вистачить продуктів українцям

Україна останніми роками мала рекордні врожаї зерна. 2019-го зібрали 75,1 млн т, 2018-го – 70,1 млн т, свідчать дані Держстату. Сільгоспвиробники опанували інтенсивні технології, використовують якісне насіння, ефективні добрива й засоби захисту рослин, пояснюють у Мінекономіки. Журналісти газети по-українські розібралася, яку продукцію вирощують в Україні і чи вистачає її, щоб забезпечити внутрішній ринок.

Які прогнози врожаю зерна на 2020 рік

Цьогоріч урожай зернових та зернобобових культур очікується на рівні 68,1 млн т.

Через несприятливі посушливі погодні умови для пізніх культур у південних та частково центральних регіонах України аграрії недоотримають урожай ранніх зернових, кукурудзи. Останню ще не починали збирати, – розповідають в Міністерстві розвитку, економіки та сільського господарства.

За даними регіонів, 2020-го врожай пшениці становитиме 25,6 млн т – на 2,7 млн т менше, ніж торік. Ячменю – 7,3 млн т, або на 1,6 млн т менше за показники 2019-го. Кукурудзи очікують зібрати на 2,8 млн т менше – 33,1 млн т. Водночас на 56,9 тис. т прогнозують більший врожай гороху – 629,9 тис. т.

Чи достатньо гречки вирощують в Україні

2020-го посівні площі під гречкою становлять 78,9 тис. га. Це на 10,7 тис. більше, ніж мали торік, за даними Держстату.

Українцям на рік потрібно 140 тис. т гречаної крупи. Цьогоріч очікують урожай на рівні 89,3 тис. т.

– Гречку вирощують невеликі, в основному фермерські, господарства. Вони обробляють до 500 гектарів землі. Мають обмежений доступ до державної підтримки та залучення банківських кредитів. Це призводить до зменшення виробництва крупи. А тому збільшення її вартості, – пояснює Тарас Висоцький, заступник міністра з розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Чи вистачає вітчизняних овочів борщового набору

Цьогоріч господарства очікують зібрати на 179 тис. т картоплі більше, ніж 2019-го – 20,4 млн т. На це вплинуло збільшення посівних площ, порівняно з минулим роком. На рік українцям потрібно від 5,9 до 7 млн т картоплі.

Зросли площі під капустою, морквою, цибулею та буряком. Останні п'ять років їх урожай становить 9,2-10,5 млн т. Для внутрішнього ринку необхідно від 7 до 7,5 млн т.

– 98% овочів вирощують у господарствах населення. Через це неможливо в достатній кількості забезпечити внутрішній ринок якісною продукцією, особливо в зимово-весняний період. Через це зростає імпорт овочів, – говорить Висоцький.

Крім того, Україна втрачає до 30% вирощеної продукції через відсутність якісних овочесховищ і переробних потужностей.

Водночас 2020-го дефіциту картоплі та інших овочів борщового набору не прогнозують.

Чому українці змушені купувати дорогі сезонні ягоди та фрукти

Цьогоріч Україна втратила 15-20% прогнозованого врожаю ягід та фруктів через несприятливі погодні умови, пояснюють у Мінекономіки. Йдеться про сильні та тривалі заморозки у березні та квітні, надмірну кількість опадів за низької температурі в травні. Не сприяла аномально посушлива погода осінньо-зимового періоду. Найбільше постраждали кісточкові – черешня, абрикос, персик. Також суниця.

Українець у середньому споживає 50-60 кг фруктів та ягід на рік. Водночас обґрунтована норма споживання становить 79 кг.