В Україні падає виробництво молока

Валове виробництво молока за 10 місяців поточного року становило 7 млн ​​528,4 тис. т, що на 6% менше, ніж за відповідний період минулого року. Це сталося за рахунок значного падіння виробництва у господарствах населення.

Про це повідомляє аналітик профільної асоціації виробників молока.

Співвідношення промислового та молока від населення за період становило 30,6% до 69,4%.

Промисловий сектор

Сільськогосподарські підприємства забезпечили 2 млн. 305,8 тис. т молока-сировини, що на 0,6% менше, ніж на поточну дату. Найбільший приріст обсягів забезпечили господарства Тернопільської (+13,9%; 97,6 тис. т), Херсонської (+10,1%; 41,5 тис. т) та Вінницької (+5,9%; 187,8 тис. т.) т). т) областей. При цьому основний вал забезпечили товаровиробники Полтавської (326,7 тис. т), Черкаської (242,3 тис. т) та Харківської (206,6 тис. т) областей.

Домашні господарства

Домашні господарства виробили 5 млн 222,6 тис. т молока, що на 7,2% менше, ніж торік. Найбільше цьому сприяло падіння виробництва у Харківській (-20,6%; 160,6 тис. т), Черкаській (-14,2%; 120,2 тис. т) та Херсонській (-13,6%; 165,7%; тис. Т). Т) областях.

Експерт зазначає, що особливих змін у динаміці до кінця року чекати не варто.

«Швидше за все, річне падіння обсягів залишиться в межах 5–6%. Промисловий сектор покаже стабільність виробництва із символічним скороченням у межах відсотка. А ось домогосподарства закінчать рік із значним мінусом у межах 8–8,5%. Події наступного року залежатимуть, як ніколи, від урядових рішень. Галузь дійшла тієї критичної точки, коли без ухвалення впливових підтримуючих дій далі руху немає. Насамперед, потрібно вирішувати питання податкового навантаження, як на товаровиробників, так і на споживачів, та збільшувати дотування галузі скотарства та молокопереробки», – каже експерт.

Нагадаємо, у 2020 році імпорт молочних продуктів збільшився на 99,9%, до 304,2 млн доларів або на 113% у натуральному вираженні.