За перше п’ять місяців 2018 року в Україні зросли ціни на продукти харчування та безалкогольні напої на 4,6%
Найбільше подорожчали овочі і фрукти, їхня вартість збільшилася на 20,9% і 15,7% відповідно. Також рекордно подорожчав хліб. Про це повідомляє Держстат.
Риба та продукти з неї, хліб, макаронні вироби, м’ясо та м’ясопродукти, молочка, вершкове масло, безалкогольні напої зросли в ціні на 7-2,5%.
У той же час гречана крупа стала дешевше на 20,8%. Впали на 11,2-12,2% ціни на яйця, цукор, сало і молоко.
Вартість продуктів для однієї з улюблених національних страв – борщу, так швидко зростає, що українці вже вирішують готувати «спрощений варіант». Про те, як змінилися ціни, повідомив економічний експерт Олексій Дорошенко.
Експерт повідомив, що за рік вартість борщу без м’яса зросла на 22%, або на 3,2грн. Ця страва на початок червня нам обходиться в середньому по країні в 17,8грн. За рік вартість звичайного рецепту на свинині зросла на 30%, або на 23,4грн. та коштує вже 101 грн.
Відзначимо, що через занадто високі ціни на телятину і свинину українці змушені переходити на курятину. Зараз на курятину припадає близько 50% всього споживання м’яса в Україні. Щорічно кожен житель країни з’їдає приблизно 25 кг курятини.
Рада взялася за революційний харчовий закон, українцям доведеться розщедритися
Етикетки на харчових продуктах, які купують українці, тепер зміняться – на них з’явиться більше інформації про підозрілі інгредієнти
10 липня Верховна Рада України прийняла в другому читанні і в цілому закон №5448-д про органічну продукцію.
Також у першому читанні прийняли законопроект №8450-д, який стосується інформації для споживачів про харчові продукти.
Нові закони повинні наблизити українські продукти за якістю до європейських.
Варто відзначити, що в законі №5448-д визначається термінологія відповідно до законодавства ЄС, повноваження державних органів, а також суб’єкти ринку органічної продукції.
Також закон передбачає внесення змін до Адміністративного кодексу. Вони стосуються штрафу посадових осіб підприємств за введення в обіг або реалізацію продукції, маркованої як органічної, але без відповідного сертифіката.
Також законом встановлюються вимоги до переліку інгредієнтів, які дозволяється використовувати в процесі органічного виробництва.
А ось законопроект №8450-д змінить звичне маркування продуктів харчування. Закон буде впливати на всі етапи харчового ланцюга і на саме продовольство.
Законом забороняється використовувати інформацію, яка вводить споживача в оману. Це стосується також реклами та розповсюджувача продуктів.
Необхідно буде вказувати інформацію про інгредієнти, які можуть викликати алергічні реакції або іншу небезпеку для здоров’я споживачів.
Серед іншого з’явиться інформація про ГМО, якщо їх частка перевищує 0,9% в будь-якому інгредієнті.
Найбільшу відповідальність за якість виробленої їжі нестимуть українські фабрики і заводи, що відобразиться на ціні продуктів.
Але ось чи реально буде діяти закон, або ж він тільки призведе до подорожчання продуктів, залежить як завжди від контролю за виконанням нового законодавства.
«Закони Рада приймає, звичайно, хороші, але в першу чергу потрібно реформувати структури контролю… Я не вірю в те, що щось зміниться. Кого оштрафували за попереднім законом? Закон не працює », – відзначають експерти.
Документ передбачає, що в Україні вводиться заборона використання пальмової олії при виробництві харчових продуктів. На тих, хто порушить цю норму, будуть накладатися штрафи.