ВЕЛИКИЙ ПІСТ: смачні рецепти пісних страв

Великий піст ― найбільш суворий і значний з усіх постів. Під час посту не можна їсти м´ясо, рибу, яйця, молоко, палити і пити алкогольні напої; їсти більше ніж один раз на день. Дозволяється тільки рослинна їжа (фрукти, овочі, сухофрукти), соління (квашена капуста, солоні і мариновані огірки), сухарі, сушки, чай, гриби, горіхи, хліб чорний і сірий, киселі, каші на воді.

Перші страви

• Суп з гарбузом: картоплю розварити, додати стільки ж гарбуза, стільки ж цибулі, зелень.

• Суп з локшиною: багато цибулі, моркви. Локшину додати в кінці. Зелень в тарілки. Суп краще з´їсти відразу, поки локшина не розкисла.

• Суп-пюре картопляний: розварити картоплю, окремо розтерти в пюре, з´єднати з картопляним відваром, додати потовчений часник, кріп. Можна чорний перець. Подавати з грінками. Можна додати трохи черемші замість часнику.

• Суп з крупами: розварити картоплю, додати будь-яку крупу (гречку, рис, пшоно і т.д.), багато цибулі, моркву, корінь петрушки, пастернаку, селери за смаком. Часник, зелень ― у тарілки. Можна додати трохи томату.

• Французький суп: не розварювати картоплю, але варити до готовності; зелений горошок (краще заморожений), або цвітна капуста білокачанна, морква, цибуля. Можна додати поламану спаржу. Зелень ―у тарілки.

• Розсольник овочевий: картоплю, рис, моркву поварити, потім додати петрушку, ріпу (соломкою), цибулю-порей, солоні огірки. Петрушку свіжу ― в тарілки. Подавати з підсушеним хлібом.
Другі страви

• Локшина з маслинами: будь-які макаронні вироби відварити, промити холодною водою, додати туди сік від маслин, нарізати самі маслини, томат або кетчуп, часник або черемшу, базилік (сушений або свіжий). Коли можна, добре туди додати рослинну олію, тертий сир. Замість локшини можна готувати зелену квасолю.

• Тушкована картопля з горохом або грибами: 3 частини картоплі відварити до напівготовності, додати 4 частини різаної кубиками моркви, 1 частину різаного коріння селери, варити півгодини, потім 1 частину цибулі, 1 частину грибів (свіжих чи сушених відварених) або гороху (будь-якого: свіжого, мороженого, сушеного і відвареного) варити 5 хв. Зелень ― у тарілки.

• Квасоля по-монастирськи: квасолю відварити до напівготовності, всипати багато дрібно нарізаної цибулі, варити ще півгодини. Зелень ― у тарілки.

• Тушкована капуста: протушкувати до пом´якшення 1 кг капусти, додати червоний мелений перець, 2 картоплини і тушкувати до готовності. Влити 200 г томатного соку. Наприкінці додати кріп. Можна тушкувати з болгарським перцем.

• Капуста з грибами: відварити гриби до напівготовності, дрібно нашаткувати. протушкувати цибулю в невеликій кількості грибного відвару, потім нашатковану капусту, додати червоний перець, потім гриби. А з залишків відвару зробити соус (борошно розвести у відварі, додати прянощі, проварити до загустіння). Заправити готову капусту соусом та зеленню.

• Салат з кукурудзою (горошком): відварити картоплю в мундирі. Нарізати кубиками, додати дрібно нарізану цибулю (краще зелену, можна черемшу), солоні (мариновані) огірки (кабачки) без шкірочки, консервовану кукурудзу з соком (можна горошок). Додати трохи маринаду від огірків, зелень. Можна з маслинами і соком від маслин.

Пісна випічка

• Торт «Медовий»: 1 склянка теплої води, 1 склянка цукру, 2 ст.л. меду розмішати до розчинення меду і цукру. Остудити. Додати просіяне борошно (до густоти сметани), по 0,5 склянок родзинок і горіхів, ваніль (або цедру), соду з оцтом. Перемішати. Випекти.

• Торт «Манний»: 1 склянка води, 1 склянка цукру, 1 склянка манки пере-мішати, залишити на 30 хв. Потім всипати просіяне борошно до густоти сметани, додати ваніль (цедру або корицю), гашену соду. Випекти. Можна змастити готовий корж варенням. Можна в тісто додати какао. Білий і коричневий коржі можна укласти один на одного і змастити варенням ― вийде високий торт. Коли можна, в тісто додавати 1—6 ст.л. рослинної олії.

• Торт «Вишневий»: 1,5 склянки води, 1,5 склянки вишневого варення, 1 склянка цукру, 1 склянка горіхів, ваніль (цедру) ― перемішати, додати борошна до густини сметани, гашену соду.

Випекти. Замість води можна використовувати відвар із сухофруктів.

Приємного вам апетиту! Але не забуваймо, що основне під час посту — щира молитва.

Підготувала Лариса БАЧИНСЬКА.