Вишня — ягода примхлива. Якщо ви зібрали відерце цієї соковитої ягоди — негайно переробляйте її, інакше через добу з невеликим, вишні почнуть пліснявіти. Що можна зробити з вишнями? Заморозити, зробити соус, сік, компот, варення, джем, маринад, сушку, наливку, вино. Але, що б ви не затіяли робити з вишнями, спочатку потрібно їх підготувати: очистити від листочків, хвостиків, за бажанням — від кісточок. Акуратно вимити й висушити на м'якій тканині. Чим кисліші вишні, тим більше цукру вони вимагають. Однак, треба знати міру! У варення краще покласти на 1 кг вишень 650—700 м цукру. Якщо ви щедро використовуєте кілограм і більше — варення може зробитися нудким і втратити ніжний аромат і кислинку, властиву вишням.
Вишні в будь-якому вигляді, в тому числі як варення, при регулярному споживанні сприяють поліпшенню роботи серцево-судинної системи і зменшують ризик пов'язаних з нею захворювань, знижують рівень холестерину, позбавляють жирових відкладень, скорочують больові відчуття при радикуліті і подагрі. Також вишні і варення з них має протизапальний ефект — тобто їсти таке варення корисно і при застудах, як і малинове.
Вишневе варення з ванільним ароматом
Потрібно: вишні — 2 кг, цукор — 1,5 кг, ваніль — 1 стручок.
Приготування: вишні вимити, трішки обсушити, висипати в мідний таз і засипати цукром. Через 2 години дерев'яною ложкою помішати ягоди, щоб виступив сік і рівномірно розподілився. Через 8—12 годин поставити на невеликий вогонь, довести до кипіння, помішуючи. Відставити. Через 8—9 годин повторити. І так ще 2 рази. Під час останнього кипіння — додати терту ваніль. Остудити варення і розлити у підготовлені баночки. Пам'ятайте, вишневе варення з кісточками не може довго зберігатися, тому що в ньому утворюється синильна кислота, яка може спричинити отруєння. Таке варення краще з'їсти протягом 1 року.
Джем готують майже так само, тільки ягоди вишні звільняють від кісточок, подрібнюють блендером і варять поступово, до потрібної консистенції.
Варення з вишні з шоколадом
Потрібно: 600—650 г вишень з кісточками, 200 г цукру, по 100 мл темного рому або коньяку (не обов'язково) і гіркого чорного шоколаду, 50 мл води, 1 ст. л. лимонного соку.
Видалити з ягід кісточки (їхня маса скоротиться приблизно до 500 г), укласти в каструлю, влити воду, додати сік лимона і цукор, довести все до кипіння, знизити нагрівання плити, влити коньяк/ром, проварити 20—25 хв. при періодичному помішуванні, прибрати з плити, покласти розламаний шоколад, перемішати варення до його повного розчинення і розлити після цього по банках. Зберігати в холоді.
Заморожування, сушка
Принцип заморожування вишень нічим не відрізняється від заморожування інших ягід. Миємо, підсушуємо, розкладаємо в морозилці — через 3—5 годин збираємо, складаємо в пакет чи контейнер. Сушити вишні в духовій шафі потрібно при температурі не більше 55°С.
Мариновані вишні
Потрібно: 1 кг вишень, 100 мл яблучного 9-відсоткового оцту, 150 мл води, 60 г цукру, 1 ч.л. кориці пряної, кілька шт. гвоздики.
Приготування: вишні вимити, трохи обсушити. Викласти в баночки. Приготувати маринад з решти продуктів. Спочатку розігріти воду з цукром, потім додати оцет і приправи. Довести до кипіння. Залити підготовленим маринадом і пастеризувати 20 хв. при 90°С. Охолодити.