Як правильно збирати гриби і не отруїтися ними

Гриби – натуральний продукт, який може замінити багато корисних продуктів. Зараз саме сезон збору грибів. Часто отруйні гриби можна сплутати з їстівними, їх вживання може призвести до отруєння чи навіть смерті. Як правильно збирати гриби і не отруїтися ними?

Найбільш важким вважається отруєння блідою поганкою, наголошують фахівці. Досить з'їсти менше половини її капелюшка, щоб смертельно отруїтися. Мухомор також може викликати сильне отруєння. Ці гриби зберігають свої отруйні властивості навіть після вимочування, сушіння і варіння. Дія отрути грибів позначається не відразу, а лише через 1—2 години після їх вживання в їжу. Помиляються ті, хто думає, що отруїтися можна тільки отруйними грибами. Якщо сморчки та рядки неправильно приготувати, то вони теж можуть стати причиною отруєння.

Їстівні старі, недоварені і недосолені гриби нерідко спричиняють серйозні проблеми з травленням.

Хоча у людей, які регулярно вживають гриби, збільшується тривалість життя і зростає опірність організму до онкологічних захворювань, алергії, ревматизму і цукрового діабету, гриби вважаються важкою їжею, вони містять ферменти, які розщеплюють жири і клітковину. Всі гриби багаті на фосфорну кислоту, яка необхідна нашому організму для зміцнення кісток і нервових волокон.

Якщо ви зібралися збирати гриби, запам’ятайте такі правила:

  1. 1. Якщо сумніваєтеся в тому, що гриб їстівний, краще взагалі не рвіть його. Незнайомі гриби категорично заборонено збирати і купувати. Одна бліда поганка, що потрапила до ста їстівних грибів у кошику, може отруїти на смерть.
  2. 2. Ніколи не збирайте червивих і перезрілих грибів, вони вже містять отруйні речовини.
  3. 3. Не збирайте гриби поблизу шосейних доріг, промислових підприємств та залізничних шляхів. Також не варто брати гриби, що ростуть на полях і місцях, де для обробки ґрунту можуть застосовувати отрутохімікати. Гриби, як губка, вбирають все забруднення з повітря і ґрунту.
  4. 4. Не куштуйте сирих грибів.
  5. 5. Обробіть зібрані гриби не пізніше 4 годин після збору. Гриби дуже швидко псуються і можуть бути причиною отруєння. Також не варто їсти мариновані гриби, що зберігалися більше півроку.
  6. 6. Не збирайте гриби в оцинковані відра, там вони швидко окислюються. За грибами треба ходити з кошиком з лози або тарою з пластмаси. Не можна збирати гриби і в целофанові пакети, там вони дуже швидко псуються через нестачу повітря.
  7. 7. Не збирайте гриби у спеку і відразу після неї. Висока температура повітря сприяє збільшенню отруйних властивостей грибів і провокує їх швидке старіння.

_____________________________________________________________

Цікаві факти про гриби

*У світі налічується близько 2 мільйонів типів грибів, але при цьому класифіковано всього близько 80 тисяч. На один вид рослини припадає приблизно 6 видів грибів.

*У середньому кожен гриб складається з приблизно 90% води.

*Одним із найбільших грибів вважається об'єкт, знайдений у США в 1985 році (Вісконсін), його вага становила 140 кг.

*Найбільший гриб живе в штаті Орегон США, площа його грибниці становить близько 900 гектарів і важить він кілька сотень тонн.

*2500 $ за 1 кг грибів, це найдорожчий сорт грибів — трюфель.

*Найперший у світі антибіотик (пеніцилін), був виведений з гриба.

*Мабуть один з найрідкісніших грибів це «сигара диявола», зустріти його можна в центральній частині штату Техас (США), а так само у відокремлених куточках Японії. До того ж це єдиний гриб, який видає звук (свист) коли випускає спори.

* У реакторі Чорнобильської АЕС в 2002 році були виявлені гриби, при цьому вони відчували себе чудово. І навіть більше того, радіація їм була потрібна для того, щоб жити (як рослинам сонце). У складі цих грибів виявили меланін (аналог того, що захищає шкіру від ультрафіолету). Взагалі гриби дуже живучі і місця їх зростання можуть бути вельми екстремальними (космос, сірчана кислота, високий тиск).

Смачні рецепти

Лаваш з грибами

Інгредієнти: лаваш — 1шт; твердий сир — 100 г; печериці — 200 г; яйця — 2 шт.; цибуля — 1 шт.; олія для смаження; майонез (за смаком); сіль і чорний мелений перець за смаком.

Приготування

Цибулю дрібно порізати. Посмажити на олії до золотистої скоринки.

Гриби теж дрібно порізати, додати до цибулі, посмажити до випаровування води. Посолити та поперчити.

Яйця зварити круто. Сир потерти на дрібній тертці. Змішати начинку. Викласти на лаваш, згорнути у рулет, нарізати на порційні шматочки.

Грибна ікра

 

Інгредієнти: 3 кг відварених грибів, 3 середніх морквини, 3 крупні цибулини, 1 л олії, сіль, перець.

Приготування

Моркву і цибулю почистити, порізати на 4 частини і підсмажити до рум'яного кольору на олії.

Потім підсмажені овочі разом з опеньками пропустити через м'ясорубку.

Все ретельно перемішати, додати 0,5 л олії, поставити на плиту і готувати, помішуючи, 45 хвилин.

Потім посолити, поперчити, влити 0,5 л олії і готувати, помішуючи, 45 хвилин.

У стерилізовані гарячі банки викласти ікру, закатати, накрити теплою ковдрою і залишити на 24 години.