Ціни теж пішли на спад. У цьому особисто переконався голова Черкаської облдержадміністрації Юрій Ткаченко, який побував на гуртовій базі, що в південно-західному районі обласного центру. На складах тут повно товарів, цінники теж різняться від минулотижневих. Тоді в магазинах стрімко здорожчали харчі. Так, курятина та свинина в середньому додали в ціні на третину, яловичина — на 41%. Цукор і деякі крупи здорожчали подекуди в півтора разу, як рівняти до минулого року.
— Покупці самі створили цей ажіотаж, коли долар пішов угору, а відтак виник дефіцит, — пояснює голова профспілки підприємців бази ОПС Сергій Діденко. — Виробники просто не встигали за попитом. А дехто ще й притримував свій товар. Словом, спекуляції. Далі ціни так стрімко підвищуватися не будуть. Приводів для паніки немає.
— Цукру в області маємо 8-місячний запас, — зауважує голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко. — Продовольчої пшениці — понад 360 тис. тонн. Гречки теж удосталь, як і овочів, яких вистачить до нового врожаю. Із виробництва м’яса наша область узагалі серед провідних в Україні.
На думку очільника області, запобігати таким закупівельним кризам не варто адміністративно, як це було досі. Лише ринковим шляхом. Мовляв, є попит на ринку — його треба забезпечувати. Як бракує товарів власного виробництва, то слід їх імпортувати.
ДЖЕРЕЛО: ww.oda.ck.ua;