От і настав грибний сезон.
Гриби – дарунок лісу, є цінним продуктом харчування. Вони містять білки, вуглеводи, мінеральні речовини і вітаміни.
Вживають їх як у свіжому, так і в консервованому вигляді.
Але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті.
Про це у розмові з завідувачкою амбулаторії Шполянської АЗПСМ , сімейним лікарем Ніною Линдюк.
— Ніно Григорівно, усім відомо про те, якими корисним продуктом харчування є гриби. Але чи усім можна вживати їх?
— Незважаючи на високі харчові та смакові якості, гриби погано перетравлюються шлунком. Упоратися з такою їжею може лише абсолютно здоровий дорослий організм. При хворобах нирок, печінки, запальних процесах шлунка гриби протипоказані дорослим.
Дітям до 14-16 років гриби протипоказані взагалі, оскільки система травлення дитини «перебудовується» лише після 18 років. Навіть їстівні гриби для малюків — отрута! Молодий організм ще не може чинити опір отруті, і дитина перед нею зовсім беззахисна. Адже концентрація деяких токсичних речовин може збільшуватись у грибах у декілька разів! Їх співвідношення може дуже коливатися, внаслідок чого токсичні дози, абсолютно не шкідливі для дорослих, стають смертельно небезпечними для дітей. Тому страва, яку їли дорослі, може бути отрутою для малюка!
Отруєння малечі грибами проходить дуже тяжко. Легких випадків не буває! Із 100 дітей, які отруїлись грибами, 5-6 гинуть, а 25-30 стають інвалідами на все життя!
Слід пам’ятати, що не лише сирі, але й погано очищені, недоварені, недосмажені, не просолені гриби можуть стати причиною отруєння!
—Щоб не сталося лиха, яких правил слід дотримуватися тим, хто не може відмовити собі у цьому задоволенні?
— Насамперед, не збирати гриби поблизу трас, на пустирях і звалищах, поблизу великих промислових зон. Ніколи не збирати гриби з бульбоподібним потовщенням внизу ніжки, не готувати з них страви і навіть не намагатися спробувати їх на смак!
Краще не збирати гриби, які невідомі! При будь-якому сумніві їх краще викинути! Не класти до кошика перезрілі, слизькі, червиві та пошкоджені гриби!
Вирушаючи на «тихе полювання», слід добре знати відмінність їстівних і отруйних грибів. Не купувати на базарах суміші грибів із різних їх видів у вигляді грибної ікри, салатів, пирогів із грибами і інших виробів з подрібнених грибів.
Не тримати необроблені гриби у холодильнику понад добу!
Також слід дотримуватися санітарно-гігієнічних правил при консервуванні грибів: ретельно очищати їх, мити, проварювати, у маринад додавати достатню кількість солі та оцту і не закривати банки герметичними кришками.
— Іноді трапляються випадки, коли отруєння все ж стається. Як розпізнати його?
—У хворих, що отруїлися грибами, спостерігаються такі спільні ознаки недуги: болить усередині, розладнується шлунок, нудить, починається блювота, людина відчуває загальну слабкість. Спостерігається також зміна форми зіниць – одна стає вужчою, друга ширшою. Буває, що іноді у хворого з'являються зорові і слухові галюцинації, конвульсії, марення. Після збудження наступає втрата свідомості, при цьому спостерігається посмикування деяких м'язів (найчастіше обличчя і пальців рук).
Навіть при легкому отруєнні грибами треба негайно звернутися по медичну допомогу чи відправити хворого до лікарні. Часто від того, як швидко буде надано медичну допомогу, залежить життя людини.
—А чи можна якось допомогти хворому до приїзду швидкої?
— Насамперед, треба прикласти грілки до живота і ніг. Щоб не допустити активного всмоктування отрути в організм, треба якнайшвидше промити шлунок:дати випити хворому 3-4 склянки солоної води, а тоді викликати блювоту. Процедуру повторити декілька разів.
Після цього рекомендовано дати хворому міцного чаю, кави або молока, але не годувати, доки не прийде лікар. І звичайно, не можна давати хворому спиртних напоїв, оцту, бо вони сприяють всмоктуванню отрути.
Щоб встановити причини отруєння, варто зберегти рештки грибів.
Збирання грибів для людини – це завжди «гра з вогнем». Не варто ризикувати своїм життям!
Спілкувалася Лариса Бачинська