Українці відзначатимуть Великдень 5 травня за Юліанським та Новоюліанським календарями. Перед святом триває суворий Великий піст, під час якого віряни утримуються від їжі продуктів тваринного походження. На свято ж м'ясо, масло, сир та яйця вже дозволені, тож саме ці продукти стануть складовими святкового столу та обрядових страв. Традиційно вони також знаходяться у великодньому кошику, який віряни несуть на богослужіння.
Журналісти "Шполяночки+" дослідили ціни на основні складові великоднього кошика у місцевих магазинах та на ринку Шполи.
Що у кошику та на столі?
Великодній кошик, який віряни несуть на освячення до церкви, є не лише національною традицією, але й частиною культурного контексту. У цих кошиках зазвичай містяться дві ключові обрядові страви – паска та писанки або крашанки. Крім того, часто туди також кладуть масло, м'ясо, сир, а деякі додають сіль, фрукти, овочі та навіть алкоголь.
Ціна паски
Ціна пасок може варіюватися в залежності від місця купівлі, ми відстежили середні ціни у магазинах та ринку. Щоб приготувати дві паски за рецептом від українського шеф-кухаря Євгена Клопотенка, вам знадобляться наступні інгредієнти:
- 800 г пшеничного борошна;
- 250 г цукру;
- 220 мл молока жирністю 2,5%;
- 25 г свіжих дріжджів;
- 2 яйця (одне ціле та жовток);
- 40 мл олії (дві столові ложки);
- 100 г вершкового масла (82,5%);
- 90 г сметани (дві столові ложки, 20%);
- дрібка солі;
- ванільний цукор (пакетик 10 г);
- родзинки (100 г);
- цукрова пудра для глазурі (200 г).
Магазинні ціни: борошно (18 грн/кг), цукор (28 грн), молоко (30 грн/літр), яйця (30 грн), дріжджі (20 грн/100г), олія (45 грн/1 л), масло (70 грн/200 г), сметана (30 грн).
Ціни з ринку: борошно (18-20 грн/кг), цукор (28 грн/кг), молоко (40 грн за півтори літри), яйця (25-30 грн), дріжджі (12 грн/100 г), олія (40 грн/л, смажена 45 грн/л), масло домашнього виробництва (150 грн/кг), сметана (120 грн/л).
Ціна великоднього кошика
Магазинні ціни: Яйця - 30 грн; Сіль - 25 грн; Фрукти - яблука (10 грн), банани (80 грн), Ізюм (100 грн), апельсин (80 грн); Овочі - огірок (110 грн/кг), помідор (100 грн/кг); Мʼясна страва (ошийок) - 190 грн; Сир - 200 грн/1кг; Ковбаса - 150 грн/1 палка; найбюджетніше вино — 120 грн.
Ціни з ринку: яйця (25-30 грн). Фрукти — яблука (10-12 грн), лимон (60 грн), банан (70-80 грн), апельсин (70 грн). Овочі — часник (120 грн/кг), огірок (115-120 грн/кг), редис (20 грн пучок, 40 грн/кг), помідор (100 грн/кг), помідор рожевий (160 грн/кг). Молочні (домашні) продукти — молоко (40 грн/півтори літри), сир (130 грн/кг), сметана (120 грн/л), масло (150 грн/кг). М'ясні продукти: свинина (180 грн/кг м'якуш), свинячі ребра (170 грн/кг), ошийок (200 грн/кг), сало (від 100 до 150 грн) сало з "прорістю" (200 грн/кг); риба — хек заморожений (140 грн/кг), скумбрія заморожена (160 грн/кг).
Як видно, вартість деяких продуктів на ринку навіть трохи вищі, ніж у магазинах і навпаки. Загалом, вартість великоднього кошика у кожної людини буде індивідуальною.