1600 — на користь Шполянської громади

Міська рада вже через суди доводить керівникам райдержадміністрації, як потрібно працювати

   І знову жителі Шполянщини вкотре переконуються, що стара модель владної системи в Україні повинна чим скоріш піти у небуття. Бо кожному хочеться пожити при втілених ефективних змінах, яким противиться чиновницький апарат вертикалі виконавчої влади. Пережити утворення Шполянської об’єднаної територіальної громади та свій розгромний програш на виборах у Шполянській райдержадміністрації досі не можуть. Тому вже вдаються до відвертого ігнорування чинного законодавства.

  Працюючи із упорядкуванням наявних земельних ресурсів на території Шполянської громади, аби вони максимально приносили прибуток до міського бюджету, спеціалісти апарату міської ради підготували з початку року чималий пакет документів для притягнення землекористувачів-порушників до відповідальності, визначили суми коштів, які не надійшли до бюджету.

 Згідно із діючим українським законодавством, повноваження для розгляду таких справ і затвердження відповідних рішень належать райдержадміністраціям. Так, при Шполянській райдержадміністрації діє комісія з нарахування і затвердження збитків заподіяних самовільним чи неправомірним використанням земельних ділянок недобросовісними користувачами, які не сплачують кошти за користування земельними ділянками до місцевих бюджетів. Іншими словами — завдають збитків бюджету. Компетенція дії цієї комісії — територія всього Шполянського району. Органи самоврядування збирають і подають всі матеріали з вищевказаних питань на розгляд цієї комісії, вона їх розглядає і затверджує розрахунки. Це дає змогу в подальшому, — якщо боржник добровільно кошти не сплачує, звертатися з позовними заявами до суду.

  Та з’ясувалося, що в райдержадміністрації мислять по-особливому. Свої посади сприймають як «царський трон», а себе уявляють володарями над усіма.

  Щойно у травні поточного року завершилися вибори у новоствореній  Шполянській ОТГ, як райдержадміністрація закрила двері свого консультативно-дорадчого органу для «неугодної» міської ради.

  Скільки не зверталися працівники міської ради до Шполянської райдержадміністрації розглянути на засіданні згаданої вище комісії матеріали з виявленими фактами порушень — отримували відмову! Ви, мовляв, окрема громада, то й створюйте свої комісії. А те, що це суперечить законодавству, наших чиновників, певно, не бентежить. Отака допомога від органу виконавчої влади громаді! Про причини таких примх можна лише здогадуватися.

   — Наші матеріали неодноразово належним чином не розглядали, висновки не складали, а направляли нам порожні відписки, — розповідає міський голова Сергій Кравченко. — Такі дії є, безперечно, безпідставними. Тобто, райдержадміністрація порушила вимоги чинного законодавства. І щоб захистити інтереси громади, ми змушені були звернутися з адміністративним позовом до суду на бездіяльність вищевказаної комісії Шполянської райдержадміністрації.

   А минулого вівторка районний суд сказав своє слово в цій історії: адміністративний позов Шполянської міської ради проти Шполянської райдержадміністрації задовольнити, визнати бездіяльність комісії з порядку визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам Шполянської РДА, що виявилася у відмові розглядати питання, порушені Шполянською міською радою, протиправною. Суд зобов’язав згадану комісію розглянути заяву міської ради та оформити результати роботи, стягнути з РДА на користь міської ради 1600 грн.

   Якщо керівництво райдержадміністрації не згодне із постановою суду, то має право оскаржити її в десятиденний термін у Київському апеляційному адміністративному суді. Чи стане відстоювати свою дивну позицію? Справа «царська», як кажуть.

  А може, все й не так погано у нашому домі? Якщо ми прагнемо переймати зарубіжні практики, то, приміром, у США з’ясовування стосунків в адміністративних судах не лише між установами, а й громадянами, навіть близькими друзями, є повсякденною нормою. І такий приклад доводить лише цивілізованість пошуку істини між претендентам на визнання авторитету в народі.

Сергій ЗУБАТОВ