Повномасштабна війна внесла глобальні корективи в усі галузі життя, до яких змогла дотягнутися. Людям часом доводиться відмовлятися від того, що раніше було звичною справою, адже ціни на все невблаганно ростуть. Зокрема, це стосується того, без чого не обходиться жоден українець: свинина. Якщо раніше її вартість знижувалася чи підвищувалася в залежності, наприклад, від сезону, то нині вона коштує стабільно дорого.
«Шполяночка» поцікавилась у досвідчених продавців м’яса, що наразі відбувається з їхнім бізнесом та чого очікувати далі.
Під час підготовки матеріалу виявилося, що тих, хто тримає свиней на продаж, значно поменшало. Якщо раніше на одному з популярних майданчиків оголошень були десятки пропозицій від шполян, зараз їх залишилися одиниці. А ті, що є, навідріз відмовляються розповідати про свої теперішні заробітки.
Водночас, все ж вдалося поспілкуватися із підприємцем, який продовжує займатися забоєм свиней. Проте навіть він попросив, аби його прізвище залишилося таємницею.
Раніше Олександр не лише тримав вдома тварин, а й їздив Шполянщиною й купував у інших свиней. Нині ж ціни на пальне вже не дозволяють цій справі бути вигідною.
– Раніше ми їздили купували свині. Зараз цього не робимо, – розповідає Олександр. – Торгуємо більше своїм на базарі. Бо їздити не вигідно через дорогий бензин. Раніше їздили, бо це мало сенс і хоча б якийсь прибуток. Тому зараз тільки свої свині. Проходимо лабораторії, беремо довідки необхідні й виходимо на базар у неділю.
На самому базарі теж поменшало продавців. Багатьох чоловіків забрали до армії. Ті, хто залишився, мусить терпіти збитки.
– Дуже багатьох, хто займався розведенням та продажом свиней, мобілізували, – продовжує шполянин. – Також багато людей просто перестали продавати, бо це не вигідно наразі. Все нині нестабільно. Коли виходимо на базар і ставимо певну ціну, то це не означає, що такою ця ціна і буде. Якщо важко спродати, доводиться знижувати вартість. Щонеділі на базарі в Шполі ціни різні. Не можна сказати про якусь конкретну і сталу вартість. Що на сало, що на м'ясо. Це залежить ще й від того, на що є попит. Наприклад, восени більше беруть сало. Тоді й коштує воно дорожче. Зараз сало майже не купують, а більше беруть м'ясо.
Чоловік зізнається, що купівельна спроможність у людей значно знизилася. Через це підприємцям нерідко доводиться везти назад додому частину товару, який потім самі і з’їдають, аби не пропало.
– Люди зараз дуже неохоче купують свинину, – розводить руками Олександр. – Якщо ще до повномасштабного вторгнення вдавалося все за недільний базар розпродати, то нині більшу частину товару продавці везуть додому. А м'ясо – це такий продукт, якщо не продав, треба з ним щось робити: заморожувати чи переробляти. Або й взагалі невигідно йти інколи на ринок. Адже якщо знаєш, що 30 чоловік також ріже свиней, то розумієш, що не вдасться спродатися. Важко тим, хто займався яловичиною, бо зараз її майже ніхто не бере. Більш заможніші її охоче купували. А зараз люди продають скотину живою вагою, але на неї немає покупців. Бо, знову ж таки, її просто немає куди подіти. Закупівельна ціна на ВРХ була доволі високою, а зараз стала набагато нижчою. Колись брали і корови, телиці, телята. Зараз, якщо й беруть, то дуже рідко.
Підвищення цін залежить і від того, скільки коштує вигодувати свиней. Тому тримати їх стало нерентабельним не лише для підприємців, а й тим, хто вирощував їх, аби просто було м'ясо. Багато шполян, щоб мати м'ясо в каструлі, мусять купувати курятину, стверджує Олександр.
– Утримувати стало набагато дорожче, звісно. Все піднялося в ціні: корм, ліки, – пояснює шполянин. – Хто тримає багато свиней, старається давати якусь добавку. Хтось сухим кормом годує, хтось кашами. Та, знову ж таки, значно менше тих, хто продовжує займатися свиньми. Наприклад, якщо раніше «мангалів» купували частіше, то зараз продавці вже тримають їх більше для себе. Живою вагою колись і на базарі купували, і замовляли. Тепер вже все не так. Всі стараються купити щось подешевше, адже заробітні плати не піднімаються, а ціни ростуть. А багатьох ще й поскорочували, поврізали зарплати. Люди виживають, як можуть. У мене знайома працює в магазині, то каже, що люди почали більше курятину купувати. Можливо, вона не дуже корисна, але дешевша. Особливо багато покупців на неї, коли продають за акційною ціною. Тоді гарно курятину розбирають.
Місцеві волонтери постійно є клієнтами у продавців свинини. Останні завжди їм роблять знижки, а іноді й безкоштовно віддають товар.
– Нерідко м'ясо у нас беруть волонтери, які потім роблять тушонку для хлопців на фронт, – каже Олександр. – Звичайно, ми віддаємо значно дешевше їм. Розуміємо, що продукція піде туди, куди потрібно. Та й де вони ті гроші братимуть постійно на це… Багато хто з продавців взагалі віддає безкоштовно. Наприклад, сало. Або й самостійно відправляємо на «передок». Всі знаємо, що потрібно так робити.
Планувати наперед чоловік не береться через війну та невідомість.
– Я не можу сказати, що буде з цінами далі, – стинає плечима підприємець. – Не доводиться планувати, бо думаєш, чи не доведеться завтра збирати своїх дітей та дружину за кордон, аби їх уберегти. Стабільності немає абсолютно ніякої, відповідно, ми нічого особливо і не плануємо. Тому своїх свиней тримаємо трохи, а далі буде видно. На Шполянщині торгують також м’ясом диких свиней та на «живу» вагу. Їх спеціально вигодовують для продажу. Проте чоловік, який виклав оголошення про це, запевняє, що не займається цим на правах бізнесу, а лише іноді віддає їх у лісництва. Водночас навіть великі підприємства, які спеціалізуються на продажі свиней, вкрай неохоче говорять про ціни та справи у цій галузі.